Agenda

07|11|2017

Campuscollege: Robotisering van ons dagelijks leven

Wanneer Dinsdag 7 november, 19.30 - 21.00 uur
Waar Theaterzaal Campus, Emerweg 29, Breda
Tickets & Passepartout  

De Campus en Nieuwe Veste introduceren de Campuscolleges. Deze colleges zijn bedoeld voor ouders en docenten, maar ook voor andere geïnteresseerden. 

Zou je in een huis vol slimme apparaten het ouderschap niet kunnen automatiseren? Vaatwasser niet uitgeruimd? Dan gaat de Playstation niet aan. Aan de hand van hilarische digitale kunstprojecten beschrijft technologiecriticus Tijmen Schep hoe we steeds meer in robots leven (onze slimme steden en huizen), en hoe die robots stiekem naar ons kijken. Hoe ziet de ideale maatschappij eruit vanuit de ogen van een robot? Als het aan de robots lag bouwden we een maatschappij waarin wij continu volautomatisch gemeten en beoordeeld worden, en waarin wij ons steeds voorspelbaarder gaan gedragen. Aan de hand van zijn ‘social cooling’ concept laat Tijmen ons zien hoe we, zonder dat we het doorhebben, deze robot-maatschappij al aan het bouwen zijn.

Tijmen Schep is een technologiecriticus, privacy designer en publiek spreker die inzicht biedt in hedendaagse vraagstukken rondom Big Data. Hij is onder andere de bedenker van de termen “social cooling” en “klikvrees”, en spreekt geregeld over de manieren waarop de informatiemaatschappij ons langzaam braver maakt. In 2016 schreef hij het boek Design my Privacy, een toegankelijke gids voor Internet of Things ontwerpers die op design hogescholen door heel Nederland wordt gebruikt. Hij is ook een van de oprichters van SETUP, een Utrechtse lab dat spraakmakende humoristische projecten uitvoert die complexe privacy en data vraagstukken toegankelijk maken voor een breder publiek. Voorbeeld is een koffiezetapparaat dat je goede of slechte koffie geeft op basis van je postcode. Deze projecten bereikten een breed publiek, en zijn onder andere op SXSW en CNN gepresenteerd.

Dit jaar staat 'Nederland Leest' de hele maand november in het teken van het thema robotica. De openbare bibliotheken verzorgen in dit kader activiteiten binnen en buiten de bibliotheken.