Agenda

23|11|2017

Lezing Muzieksalon Spronk: Robotica

Wanneer donderdag 23 november, 20.15 uur
Waar Concertzaal Nieuwe Veste
Kaartverkoop receptiebalie Nieuwe Veste en online

De jonge musicus William Schaffels (26) vertelt op luchtige en humoristische wijze over hoe het muziekmaken is veranderd door nieuwe technologie. 

Met karakteristieke muziekstukken laat hij horen dat componisten hier op verschillende manieren gebruik van hebben gemaakt. Nieuwe werelden openen zich! Er is live muziek door Rogier de Pijper, Astrid Schijns en Jetje van Wijk.  

Wat kun je verwachten van dit wel heel bijzondere onderwerp?
William gaat, zoals hij het zelf zegt, met het publiek de laatste 100 jaar aan muziek doorhuppelen en dan moeten we denken aan mechanisatie en automatisering, in muziek.

Hij gaat dan voorbij de ‘oorlogsmachine’ van de eerste en tweede wereldoorlog (denk aan Stravinsky) en toont de parallelle ontwikkeling van opname en versterking in muziek, bij bijvoorbeeld de muziek van The Beatles en David Bowie, maar dan ook bij de gigantische vernieuwers in de klassieke muziek als John Cage, Messiaen en Xenakis. William laat de vermenging van de digitale en fysieke media in de pop-sfeer zien en horen hoe dat zijn weg vindt in klassieke muziek.
 
Uiteindelijk zal het intrigerende stuk 'Vox Balaenae' (Stem van de walvis) live worden uitgevoerd. Dit stuk heeft de Amerikaan George Crumb gecomponeerd voor electric flute, electric piano en electric cello. Een magische klankenwereld ontstaat die alleen maar mogelijk is door het gebruik van electronica. 

Deze lezing is in samenwerking met Muzieksalon Spronk Breda georganiseerd.