Nieuws

Programma Cultuurnacht Breda 2018 bij Nieuwe Veste

Gepubliceerd: 11-01-2018
Eén + één = drie. Laat je verrassen door bijzondere crossovers en onverwachte ontmoetingen! Prikkel je zintuigen, proef nieuwe smaken en ontdek spannende technieken. Speel met licht en donker, kleur en zwart-wit. Woorden komen tot leven en beelden brengen je in betovering.

Kom langs bij Nieuwe Veste in de Molenstraat tijdens de Cultuurnacht op vrijdag 26 januari 2018.

Een greep uit het programma bij Nieuwe Veste:

Verkiezing Kindercultuurnachtburgemeester 2018
18.30 - 19.30 uur | Concertzaal | 4+
Sinds 2016 heeft Breda een Kindercultuurnachtburgemeester. Deze bijzondere burgemeester is in het leven geroepen om, samen met zijn/ haar klas, hun eigen geschreven Cultuurmanifest in te voeren in Breda.
Het Cultuurmanifest ontstaat op school. In een tweetal workshops worden de gedachtes van de klas over cultuur in Breda vormgegeven en in een manifest beschreven. Dit manifest wordt gepresenteerd aan Breda tijdens de Kindercultuurnachtburgemeester verkiezing en tentoongesteld in de expositieruimte van Nieuwe Veste.
 
Maar dat is natuurlijk niet alles. Het hele jaar gaat de Kindercultuurnachtburgemeester, samen met de klas, de culturele instellingen en de gemeente Breda, op zoek naar mogelijkheden om het manifest uit te voeren. Zodat kunst en cultuur in Breda nog aansprekender wordt voor kinderen.
Er wordt nu door zeven scholen hard gewerkt aan hun Cultuurmanifest, die de kandidaat-Kindercultuurnachtburgemeesters op 26 januari gaan presenteren in de concertzaal van Nieuwe Veste. Om 19.30 uur is de nieuwe Kindercultuurnachtburgemeester 2018 bekend. Samen met burgemeester Depla, de Kindercultuurnachtburgemeester 2017 en de rest van de jury, gaan ze on tour langs een aantal onderdelen van de Kindercultuurnacht. Wie weet kom je ze nog tegen!

Podium Muziek en Dans
19.00 - 00.00 uur | Cultuurplein | alle leeftijden
Op het podium van Nieuwe Veste kun je tijdens de Cultuurnacht kijken en luisteren naar dans en muziek uit Breda en omgeving. Verschillende plekken in het gebouw dienen als open podium voor het amateurkunstveld. Er zijn spectaculaire optredens van dansgroepen (modern, jazz, hiphop), orkesten, blaaskappelen, koren en solomuzikanten. Daarnaast zijn er ook een paar multidisciplinaire optredens waarvoor deelnemende groepen hebben samengewerkt. Er is een doorlopend programma op het Cultuurplein en er zijn verrassingsoptredens elders in het gebouw.

Aan het podium doen onder andere mee:
Balletschool Nana Vanderpluym, Dansstudio Djazzle, Dansstudio Club Cadans, Dansschool Lotuz, Brabants Operettekoor, Sacramentskoor, Stedelijk Jeugdkoor Breda, Archi Amici, Toeternietoe Breda, Vankelderen (band) en Nieuwe Veste.  

Buro Tegen Verveling
19.00 en 20.00 uur | Theaterzaal | 4+
Het Buro Tegen Verveling was jarenlang dé plek waar je moest zijn voor vermaak en waar je verveling verdween. Nu is het crisis bij BTV!  Door tablets tv’s en mobieltjes verveelt haast niemand zich meer en de medewerkers van het Buro hebben niets meer te doen.  Tot er een meisje langs komt, ze verveelt zich…

Shortfilms door Filmhuis Breda
Vanaf 21.00 uur, elk heel uur | Theaterzaal | volwassenen
Een doorlopende voorstelling van korte films. Je kunt op elk moment binnenlopen en meegenieten van een serie ontroerende, spannende, humoristische en mooie films.

Vloggen voor beginners door Filmhuis Breda
19.00 - 20.00 uur | Regentenkamer | kinderen
We helpen ‘jonge verslaggevers’ met het maken van een eigen vlog met hun smartphone.

Filmquiz door Filmhuis Breda
20.30 - 22.30 uur | Regentenkamer | volwassenen
Vanaf 20.30 uur start de filmquiz en kun je vragen ophalen. Onder de goede inzenders worden filmcadeaubonnen verloot.

Doe mee met Vestetuin door Kober
19.00 - 21.30 uur | Leescafé | kinderen
Kinderen kunnen aan de slag bij Kunstbso Vestetuin? We gaan houten figuurtjes bewerken en beschilderen die mee naar huis mogen worden genomen. Ook gaan we bouwen met lichtkubussen die steeds van kleur veranderen. Supercool!

Marché Hoezee
19.00 - 00.00 uur | Cultuurplein | alle leeftijden
Het kriebelt altijd bij de creatievelingen, ook al is het buiten koud en donker. Marché Hoezee organiseert tijdens de Cultuurnacht een mini-editie. Een vrolijk gezelschap van creatieve makers, culturele doeners, vernuftige vinders en andere ambachtslui toont wat Marché Hoezee voorstaat: het promoten en stimuleren van kleine creatieve ondernemers die het, lekker eigenwijs, net even anders aanpakken. Er is naast fijne koopwaar ook veel om zelf aan mee te doen. Jong en oud kunnen tijdens de miniworkshops zelf aan de slag. Onder deskundige begeleiding natuurlijk!

Light Battle
19.00 - 00.00 uur | Makersbase | alle leeftijden
Programmeren is de basis van het web, games, robots en wat niet meer. Maar hoe leer jij nu de basis van het programmeren? Lichtkunstenaar & Makerscoachen Marnix en Thijs gaan met de bezoekers aan de slag met de Micro:bit, een mini-computer waar je zelf programmaatjes voor kunt schrijven. Speciaal voor de Cultuurnacht is een programma geschreven dat tot leven komt door de interactie van de bezoekers. Durf jij deel te nemen aan een bijzondere battle? Teksten van onze dichters des vaderlands wachten op jou, kom langs en ga de strijd aan.

Distopian Storygames 
19.00 - 00.00 uur | Jeugdafdeling bibliotheek | alle leeftijden
Interactieve games, gemaakt door studenten CMD - Avans Hogeschool

Workshop Bob Ross schilderen door Volksuniversiteit Breda
19.30, 20.30, 21.30 en 22.30 uur | Bibliotheek afdeling volwassenen
‘Even a happy little tree should have a friend”. Nooit geschilderd en toch een schilderij maken? Dat kan met de bijzondere techniek waarbij de ene natte verflaag op de andere natte verflaag wordt aangebracht. Na afloop heb je je eigen kunstwerk.

Interactieve Theatersport
20.00 - 22.00 uur | Studiezaal | volwassenen
Geniet van deze interactieve vorm van theatersport door Bredataal en SMO. 
20.00 - 20.30 uur: SMO
20.30 - 21.00 uur: TheaterTaal
21.00 - 21.30 uur: SMO
21.30 - 22.00 uur: TheaterTaal

Jamsessie Nieuwe Veste & Beaux Jazz
vanaf 21.30 uur | Concertzaal | volwassenen
In jazzcafé het Hijgend Hert vindt elke laatste zondag van de maand een fantastische jamsessie plaats, waar jong en oud, beginners en gevorderden, jazz- en popmuzikanten het podium delen, elkaar inspireren en helpen betere muzikanten te worden. Tijdens de Cultuurnacht wordt deze jam gehouden in de Concertzaal van Nieuwe Veste, die de sfeer zal ademen van een rokerige jazzclub. Er is een prima ritmesectie aanwezig en alle instrumentalisten en vocalisten zijn van harte welkom. Het repertoire zal bestaan uit standards uit het real book en the American songbook, maar blues en poppy grooves zullen ook ten gehore worden gebracht. De sessie staat onder leiding van de ervaren saxofonist en bandleider Frank van der Kooij.


Programma onder voorbehoud van wijzigingen.
Houd deze site in de gaten voor actuele informatie.