Agenda / Mei

18|05|2018

Expo Breda Danst!

wanneer Vrijdag 18 mei tot vrijdag 15 juni 2018
tijdens openingstijden
opening Vrijdag 18 mei om 17.00 uur
waar NIeuwe Veste
Molenstraat 6, Breda
toegang gratis

Breda danst, daar is geen twijfel over mogelijk. Is het niet met Carnaval, dan wel tijdens een ander feestje of bij één van de meer dan veertig (!) dansscholen die gevestigd zijn in onze gemeente. In de expositie Breda Danst! presenteert een aantal van deze scholen zich met prachtige foto’s en diverse dansschoenen.

DansschoenenIs dansen je hobby? In Breda kun je op veel plekken terecht. Zo zijn er verschillende dans- en balletscholen waar je lessen kunt volgen in onder andere klassiek ballet, moderne dans, jazzballet en streetdance. Er zijn ook scholen en groepen die een specialistischer aanbod hebben zoals urban dans (hip hop, breakdance, dance halle), Spaanse dans, Stijldans of bijvoorbeeld Latijnse dansstijlen (Salsa, Bachata, Kizomba, Rumba). En wist je dat er sinds een paar jaar een steeds groter wordende paaldansstudio is in het centrum?

Liefde voor dansen
Sommige scholen bestaan al zo’n zeventig jaar en zijn inmiddels een begrip geworden in Breda. En er zijn nieuwe scholen en groepen die pas een paar jaar bestaan en nog volop in ontwikkeling zijn. Maar wat het verschil ook is: ze houden allemaal van dansen en ze hebben alles over voor amateurdans in Breda.
 
“Dance is the hidden language of the soul”
De meeste amateurdansers dansen voor hun plezier, voor de gezelligheid van het dansen op muziek met vrienden of vriendinnen. Dat is vaak ook de kracht van goedlopende dansscholen: het creëren van een fijne en gezellige plek waar je graag komt en waar je je passie voor dans kunt delen. Er zijn ook veel dansers voor wie dans een uitlaatklep is, een manier om gevoelens en emoties te uiten. En natuurlijk zijn er ook dansers die dansen om fit te blijven. Zij zien dans wellicht meer als een vorm van sporten. Maar dans is en blijft altijd een vorm van kunst, een manier om met lichaamstaal het onbeschrijflijke te verwoorden. Of, zoals legende en pionier van de moderne dans Martha Graham ooit zei: “Dance is the hidden language of the soul”.

Deelnemede dansscholen
Aan de expositie doen mee:
Amapola (spaanse dans en flamenco)
Bruya (popping, Afro, Vogue/ wacking / expeimental / freestyle en hiphop)
Club Cadans ( klassiek, modern, pilates yoga en bodyfit)
The Wall of Dance (kinderdans, urban dance, streetdance)
Djazzle ( hiphop, showdance, jazzdance, klassiek, breakdance, peuter en kleuterdans)
Ghislaine (klassiek)
Paaldansstudio (onder voorbehoud)
Nieuwe Veste (verschillende stijlen)

Over de expositie
Alle scholen hebben drie tot vijf foto's aangeleverd en één paar dansschoenen waarmee ze laten zien wat voor dansschool ze zijn. Ook hebben we alle scholen een aantal vragen gesteld zoals "wie zijn jullie?", "hoe lang bestaan jullie al?", "wat is jullie dansstijl?" en "waar kunnen we jullie binnenkort zien?"
 
Opening met dansoptreden
Op vrijdag 18 mei 2018 om 17.00 uur wordt bij Nieuwe Veste de expositie Breda Danst! geopend in het bijzijn van wethouder, en dansliefhebber, Marianne de Bie. Ook is er een pop-up dansoptreden. Iedereen is van harte welkom om de opening bij te wonen.