Agenda / September

20|09|2018

Voordracht: Filosofie is voor iedereen, altijd, overal

Wanneer Donderdag 20 september, 20.00 uur
Waar Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda
Toegang Gratis

Filosofie is een mentaliteit. Het is niet iets verhevens voor intellectuelen die gewichtige discussies voeren over dikke boeken, maar een houding. Die houding wordt gekenmerkt door het vermogen om op het juiste moment vragen te stellen over de relevantie van begripsmatige onderscheidingen die in een concrete praktijk iets te betekenen hebben. Filosofie is daardoor ook heel lokaal en tijdelijk. Filosofie moet in praktijken ter plekke zijn, bijvoorbeeld tussen vuilnismannen die een nog mooie bureaustoel bij het grofvuil aantreffen, tussen verpleegkundigen die een tweeënnegentigjarige verwarde vrouw op een operatie moeten voorbereiden omdat ze een nieuwe heup krijgt, of tussen bankiers die denken dat iets mag omdat het juridisch niet verboden is.

Hoe je die mentaliteit kunt oefenen en het juiste moment kunt vinden voor het stellen van de juiste filosofische vraag, daarover zal deze voordracht gaan.

Een voordracht door Jan Bransen, hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Jan Bransen ziet zichzelf het liefst als een kruising tussen een schoolmeester, een filosoof en een cabaretier. Hij is een reisleider in gedachtegangen die graag hardop nadenkt.

Deze voordracht wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Spiegelhol.