Agenda / December

16|12|2018

Indische Winter: Expositie ‘De reis naar batik – Dag en Nacht’


16 december t/m 20 januari | Nieuwe Veste, 2e verdieping, Molenstraat 6 | Toegang gratis tijdens openingstijden van het gebouw

In 2009 maakte Sabine Bolk haar eerste 'reis naar batik’. In 2016 volgde een tweede reis waarbij ze 3 maanden op Java, Indonesië, verbleef om het proces van batik te documenteren.

Sabine is een beeldend kunstenaar en verdiept zich sinds 9 jaar in batik, de Indonesische textielkunst. Ze laat zich hierbij niet alleen inspireren door de techniek, maar vooral door de patroonleer, de filosofie van batik. Op haar blog ‘De reis naar Batik’ doet zij verslag van haar ontdekkingen, haar onderzoek en reizen. 

In deze expositie zal haar korte film ’The journey to Batik - Tari Batik’ te zien zijn, naast batiks uit haar eigen collectie en foto’s van de batikmakers die zij ontmoette tijdens haar reizen.

Sinds 2007 is Sabine Bolk actief als beeldend kunstenaar. In de jaren na haar afstuderen aan kunstacademie St. Joost in Breda is haar werk ontwikkeld van schilderijen op papier, naar installaties op locatie. Ze haalt haar inspiratie uit de Indonesische stofdrukkunst batik, onze koloniale geschiedenis, volkskunst en de natuur.
  Indische Winter is een programma van het Stedelijk Museum Breda in samenwerking met Nieuwe Veste en andere partners. Bekijk hier het programma van Indische Winter bij Nieuwe Veste.