Agenda » Juli

13|07|2022

Vuelta: Fototentoonstelling Gespiegelde portretten

  • Van woensdag 13 juli tot en met maandag 29 augustus
  • openingstijden Nieuwe Veste
  • Nieuwe Veste bibliotheek
  • gratis
De tentoonstelling Gespiegelde Portretten gaat terug in de tijd en toont de banden die de inwoners van Spanje en Nederland eeuwenlang hebben verenigd.

De Ronde van Spanje, die dit jaar in Nederland start en de steden Breda, Utrecht en Den Bosch passeert, verenigt de burgers van beide landen door middel van sport. Maar onze wederzijdse banden gaan veel verder dan dat. De levens van Spanjaarden en Nederlanders kruisen elkaar al meer dan 4 eeuwen en beide culturen blijven door hun gezamenlijke waarden en geschiedenis met elkaar verweven.

De tentoonstelling Gespiegelde portretten presenteert hedendaagse portretten van Spanjaarden woonachtig in Nederland en België en van Nederlanders en Vlaamse Belgen woonachtig in Spanje, die elk zijn geportretteerd tegen de achtergrond van plaatsen die voor beide landen een duidelijk historische relevantie hebben.

Vanuit zeer diverse achtergronden en disciplines zijn deze personen via muziek, wetenschap, gastronomie en het toerisme geïntegreerd in de sociale structuur van de cultuur waarin ze zijn opgenomen. Hun levens geven concreet gestalte aan een gedeeld verleden en een gemeenschappelijk heden en toekomst, terwijl zij de universele en tijdloze kenmerken van het menselijk bestaan benadrukken, zoals de behoefte om te ontdekken en de wil om jezelf te overstijgen, die beide niet aan grenzen gebonden zijn.

Negen van de foto's zijn genomen in Spanje, zes in Nederland en twee in België. De tentoonstelling is van 13 juli tot 29 augustus te zien bij Nieuwe Veste.

Over de fotograaf
Alicia Fernández Solla is fotografe en sinds twee decennia gebruikt zij haar lens om ruimtes en mensen te portretteren van haar twee plaatsen in de wereld, Nederland en Spanje. Ze maakt deel uit van verschillende artistieke platforms zoals de Rembrandt Dochters groep in Leiden en is medeoprichter, samen met Alejandra Mahiques Nuñez, van het tijdschrift Gaceta Holandesa, waarmee ze het Spaanstalige publiek informeren over de actualiteit en de Nederlandse cultuur.