Agenda » Mei

07|05|2023

Expositie Onzichtbare Verhalen

  • Van zondag 7 mei tot en met zondag 11 juni
  • tijdens openingstijden
  • Nieuwe Veste, Molenstraat 6
  • gratis
Met de expositie Onzichtbare Verhalen geeft beeldend kunstenaar Gwendolyn van der Velden een gezicht aan de herinneringen van drie generaties, die zich verbonden voelen met West-Papoea/Nieuw-Guinea. 

Naar aanleiding van een onderzoek naar haar eigen identiteit als tweede generatie Nederlands-Indische kwam er een samenwerking tot stand met Stichting Arjati. De doelstelling van de stichting: het behoud en het overdragen van het Indisch Cultureel Erfgoed.

In deze expositie staat de overdracht van West-Papoea/Nieuw-Guinea aan Indonesië 61 jaar geleden centraal. Na de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) was alleen Nieuw-Guinea in deze regio onder Nederlands bestuur gebleven. Op 1 oktober 1962 werd het Nederlandse bestuur overgedragen aan een tijdelijke VN-bestuur (UNTEA) en op 1 mei 1963 nam Indonesië de feitelijke macht over.

In de context van beeldende kunst wil Gwendolyn van der Velden een fris beeld geven aan de verborgen verhalen van deze generaties door deze te documenteren in een gevoelsbeeld.
Zij sprak met 39 ooggetuigen en nakomelingen die verbonden zijn met West-Papoea\Nieuw Guinea. Deze gesprekken dienen als puzzelstukken van verschillende verhalen, die samen een geschiedenis in kaart brengen. Tijdens deze individuele gesprekken schilderde Gwendolyn hun portretten.

Naast geschilderde portretten zijn er ook filmfragmenten en portretten uit het Indisch Museum van Stichting Arjati te zien.

Opening expositie op 7 mei
Tijdens de opening op zondag 7 mei wordt er een podiumgesprek georganiseerd met een aantal panelleden: Wyb Verhoek en Ron Lindeman (beiden geportretteerd), Dewi van Hoek (voorzitter Stichting Arjati), Vera Andreas (promotor Pasar Malam), Cindy Beck (Stedelijk museum Breda), Blind Walls en Stadsarchief Breda.

De expositie dient als een aanzet tot een gesprek en reflectie op ons koloniale verleden. In het podiumgesprek zullen meerdere vragen voorbijkomen, zoals:
- Hoe verhoudt integratie zich ten opzichte van identiteit.
- Hoe interpreteert en herontdekt de jongere generatie de verhalen van hun voorouders.
- Het thuisvoelen in (de verbondenheid met) je land.
- De invloed van een koloniaal verleden op latere generaties.
- De bijdrage van beeldende kunst, de rol van het museum, als middel van overlevering van verhalen

Biografie
Gwendolyn van der Velden leeft en werkt in Lissabon, Portugal. Na haar bachelor in schilderen en tekenen op de academie voor Beeldende Vorming in Den Bosch, volgde zij de postgraduate De Ateliers in Amsterdam. Met behulp van het BKVB-fonds kreeg ze de mogelijkheid tot verdere verdieping en ontwikkeling van haar werk, exposities, reizen en verschillende residenties. Zij wordt gerepresenteerd door galerie Belo-Galsterer.

Deze expositie is een samenwerking met Stichting Arjati.