Agenda » September

20|09|2023

Expositie Zinnige Draden

  • Van woensdag 20 september tot en met zondag 29 oktober
  • 08:30 - 22.00 uur (muv weekend)
  • Nieuwe Veste, bibliotheek centrum (Molenstraat 
  • Gratis
  • Eventbrite
  • www.merklap.nl/jubileum-2023
MerkWaardig is de landelijke verenging voor liefhebbers van Merklappen. Al sinds 1988 geven de leden via de vereniging het ambacht van borduren door, wisselen kennis en ervaring uit en omarmen innovatie in de borduurkunst. Elk lustrum zorgen ze voor extra aandacht voor de borduurkunst door het houden van een tentoonstelling met werken van individuele leden. Daarnaast presenteren ze ook een verenigingsproject.

Expositie Zinnige Draden

Voor het jubileum in 2023 hebben we als thema 'Zinnige draden'. Merklappen werden van oudsher gebruikt om kennis en vaardigheden op te doen, door het borduren van letters.Daarmee was het ook een 'zinnige' bezigheid. Men leerde de basis van het borduren en door het toevoegen van persoonlijke motieven vormt een merklap ook een eigen verhaal. Tegenwoordig kent de merklap vele eigentijdse varianten waardoor het een levendige creatieve uitlaatklep is om verhalen te vertellen en te delen. De leden laten via individuele werken hun ideeën op ‘zinnige draden’ zien. Voor het verenigingsproject hebben de leden woorden geborduurd, die samen het verhaal vormen dat hen bezighoudt.

De jubileumtentoonstelling reist langs verschillende bibliotheken in het land. Nieuwe Veste in Breda is de derde bibliotheek die de tentoonstelling verwelkomt. Het is een unieke kans om kennis te maken met de verhalen van merklappen en borduren.

Workshops en Lezingen
Leden van de vereniging zullen in samenwerking met Nieuwe Veste tijdens de duur van de expositie verschillende borduuractiviteiten organiseren.
  • 28 september: Workshop borduren op aftelbare stof
  • 4 oktober: Kreahub (Eerste Hulp bij Borduurongelukken)
  • 11 oktober: Sashiko lezing en workshop Hitomezashi
  • 25 oktober: Workshop vrij borduren
Wil je deelnemen aan één of meer van deze activiteiten, meld je dan aan via Eventbrite.

Opening woensdag 20 september
13.00 - Kreahub EHBO (Eerste hulp bij Borduurongelukken)
14.00 - Welkomstwoord door organisatie
14.30 - 15.45 / Lezing: Het verhaal van de merklap door Erica Uten
De geschiedenis van de merklap en de betekenis van de merklap vanaf een paar eeuwen voor Christus worden besproken. Het gebruik van de merklap veranderde door de eeuwen. Alles wat je in een merklap kan “lezen” wordt uitgelegd. Zowel Vlaamse als Hollandse lappen komen aan de orde. 
17.00 - afronding

De expositie is nog t/m 29 oktober te bezichtigen tijdens de openingstijden van Nieuwe Veste, locatie centrum.