Agenda

05|10|2018

Nationale Voorleeslunch 2018


Nationale Voorleeslunch
Bekende Bredanaars lezen voor tijdens Nationale Voorleeslunch
We laten ouderen genieten van de kracht van verhalen 


In heel Nederland wordt op 5 oktober 2018 voorgelezen aan ouderen.
Ook Breda doet mee! Op 4 locaties kunnen ouderen luisteren naar een verhaal. Het thema van de Voorleeslunch is “mijn straat”.  


De Voorleeslunch is op vrijdag 5 oktober 2018 op 4 locaties in Breda. 
Het Voorleesverhaal van dit jaar is van de hand van Yvonne Keuls
In het Nationale Voorleeslunchverhaal 2018 staat het thema 'Mijn straat' centraal. Dit thema roept bij veel mensen herinneringen op; voor kinderen was en is de straat waar ze woonden, vroeger misschien wel meer dan nu, hun complete wereld. Het thema nodigt uit om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan. Over het verhaal dat is voorgelezen, maar ook over eigen herinneringen aan de vroegere of huidige straat waarin mensen wonen. 

Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen Nieuwe Veste en Zorg voor elkaar Breda hiermee laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met de deelname van Nieuwe Veste aan de Voorleeslunch benadrukt de bibliotheek haar rol in het sociale domein.

Nationale Ouderendag
De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. Tijdens De Nationale Voorleeslunch, die laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren, vallen deze campagnes mooi samen. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. 

Wanneer en waar
De bijeenkomsten op 5 oktober, in het kader van de Nationale Voorleeslunch, worden op de volgende locaties gehouden:
 
Locatie: Dorpshuis 't Web, Zuringveld 1, Teteringen (met een lunchmogelijkheid van € 8,50)
Tijd: 11.30 – 14.00 uur
Voorlezer: mevr. M. Vosenaar en mevr. M. Haagh, wethouder Gemeente Breda

Locatie: Thebe/Hagedonk, Schoolstraat 2A, Prinsenbeek (koffie-ochtend activiteit)
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Voorlezer: dhr. M. van Oosterbosch, raadslid Gemeente Breda

Locatie: De Donk (Elisabeth), Slotlaan 15, Ulvenhout (met een lunchmogelijkheid van € 8,50)
Tijd: 10:30 – 11:30 uur
Voorlezer: mevr. M. van Hemel, raadslid Gemeente Breda

Locatie: Dorpshuis ’t Klooster, Jack van Gilsplein 1, Bavel (met een lunchmogelijkheid)
Tijd: 11.00– 13:30 uur
Voorlezer: mevr. M. de Bie, wethouder Gemeente Breda

Mogelijk gemaakt door:
De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum en de Vereniging Openbare Bibliotheken

In Breda wordt deze activiteit mede mogelijk gemaakt door Perfetti van Melle, partner van Betrokken Ondernemers Samen voor Breda en andere lokale sponsors.