Schilderen, een ambacht

In deze cursus leer je schilderen vanuit de traditie. Een schilderij bouw je op vanuit de toets. Je schildert naar de waarneming en met olieverf. Na verloop van tijd ontwikkel je de techniek om trefzeker en snel je onderwerp vast te leggen. Of je nu in de stad schildert, aan het strand, een stilleven of een portret schildert, de opbouw is min of meer hetzelfde. Voor je zover bent moet je goed leren kijken, observeren en oefenen!

Wat ga je doen?

Om te beginnen leer je hoe je een onderschildering maakt in één kleur. Erna leer je hoe je met dekkende kleuren verder werkt op deze basis. Je leert hoe tonen, vormen en compositie zich tot elkaar verhouden. De docent heeft een uitgebreide kennis van materialen en kleurenleer en geeft de oneindige mogelijkheden ervan graag aan je door. Ook leer je werken met verschillende schildergereedschappen en hoe deze te gebruiken voor de verschillende doeleinden.
Je trekt er samen met de vakdocent en mede-cursisten regelmatig op uit om in de natuur te schilderen. Maar je schildert ook, zeker met slecht weer, aan inspirerende opdrachten in het lokaal. De oude meesters en diens technieken inspireren de docent al een leven lang en deze passie geeft hij graag door aan cursisten. Jaarlijks organiseren de docenten voor alle cursisten van 'Leer een ambacht' een excursie naar een expositie of een andere interessante activiteit. Deze vallen buiten de cursusdagen, zijn daarom niet verplicht maar bieden wel extra inspiratie! Aan het einde van het jaar exposeer je jouw werk in een groepsexpositie.
  
Iets voor jou?
Voor iedereen die behoefte heeft aan een degelijk en traditioneel leertraject, waarin je middels klassikale opdrachten vooral technische vaardigheden ontwikkelt en een stevige basis legt voor het schilderen naar de waarneming. De docent geeft veel sturing en zorgt dat de groep stap voor stap het leerproces doorloopt. Het ontwikkelen van techniek en vaardigheid staat voorop. Het kan gebeuren dat de docent je huiswerk meegeeft.
 

Materialen
Voor het buiten schilderen heb je een handzame veldezel nodig. De docent informeert je hier de eerste les over. Reken op een bedrag van circa 50 euro voor schildersmaterialen. 

 

Docent(en)

Donderdag 09:30 Startdatum: 24-09-2020

GroepsnummerA211409
DagDonderdag
OmschrijvingSchilderen, een ambacht
TypeRegulier
NiveauBeg / Verv / Gev
Startdatum24-09-2020
Einddatum22-07-2021
Starttijd09:30
Eindtijd12:30
Minimum Leeftijd16
Maximale Leeftijd99
Jaar2020
Lessen30
LocatieNieuwe Veste (NV Lokaal B4)
BeschikbaarheidVOLDOENDE
Prijs (basis)€ 705
PRINT