Zomercursus pottenbakken

Kun jij niet genoeg krijgen van pottenbakken en wil je nog meer uren achter de draaischijf doorbrengen? Ben je een beginner en wil je het draaien grondig leren verkennen en beheersen? In deze intensieve zomercursus krijg je uitgebreid de tijd om het materiaal te ontdekken. Stapsgewijs leer je het pottenbakkersambacht in je vingers te krijgen. Je begint bij de basis, maar eenmaal gegrepen door de techniek kun je het niet meer loslaten. Met glazuur als ‘finishing touch’ wordt elk werkstuk een uniek object. Naast het draaien op de draaischijf leer je steeds meer over het proces dat klei doet veranderen in keramiek. In het goed uitgeruste pottenbak atelier van Nieuwe Veste werken we in ontspannen sfeer toe naar een mooie serie serviesgoed met bordjes, kommetjes, kopjes en bekers. Voor de gevorderde cursist kan dit worden uitgebreid met uitdagender draaiwerk als een serveerplateau, serveerschaal of theepot. Als kroon op ons werk zullen we de laatste les gezamenlijk eten van ons serviesgoed!

Nog nooit gedraaid?
Als beginner leer je de basisbeginselen van het pottenbakken: kneden, centreren, een bodem maken en een wand optrekken. Vormen ontstaan: een kopje, een schaal, een vaas. Geef je handen de tijd om alle grepen in de juiste volgorde in de vingers te krijgen. Geduld wordt beloond en na 6 lesdagen heb je een aantal mooie zelfgemaakte kommen en kopjes.

Heb je al ervaring?
Als gevorderde pottenbakker word je steeds meer baas over de klei. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden en leert complexe technieken als het trekken van oren, het draaien van deksels en decoratietechnieken. Je ontwikkelt je eigen stijl en we werken samen aan het uitvoeren van je ideeën.

Iets voor jou?
Om het ambacht in je vingers te krijgen is het belangrijk om veel vlieguren te maken. Deze cursus is daarom geschikt als aanvulling voor mensen die al een cursus volgen en anderzijds zeer geschikt voor beginners die juist door langere tijd achter een draaischijf te zitten, sneller controle over de klei gaan krijgen.

Begeleiding
Docenten Huub en Alf geven afwisselend les: twee enthousiaste en ervaren. Zij helpen als je handen in de knoop zitten en dagen je uit om te experimenteren.

Materiaal
Deze zomercursus bestaat uit een pakket van 6 zaterdagen. De prijs is inclusief klei, glazuren en oven stook. Beginners ontvangen een pottenbaksetje met handige gereedschappen.

Let op: het is niet mogelijk om losse zaterdagen af te nemen!

Docent(en)

Voor deze cursus zijn (nog) geen data bekend.
Klik hier om je contactgegevens achter te laten zodat we je kunnen informeren over nieuwe cursussen.

Informeer mij
PRINT