Huub_Trompenaars
Beroep: docent beeldend

Email:

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Huub Trompenaars

DRAAIEN OP DE DRAAISCHIJF

In mijn lessen leer je stap voor stap hoe je op een draaischijf klei kunt vormen tot een mooie of functionele vorm. We beginnen met het centreren van de klei om zo al doende gevoel te krijgen bij het materiaal. Maar evenzeer om het gevoel te ontwikkelen in je handen. Je hoofd hoeft niet zo veel te leren, maar het zijn vooral je handen die het moeten doen. En al doende leren je handen. Lekker met je handen aan de klei en uit het hoofd. Draaien is vooral een tactiele werkvorm waarbij het ook gaat om het maken van vlieguren.
Na het centreren wordt de klei geopend en ontstaat een holle vorm. terwijl de klei voortdurend draait wordt de vorm verder geopend en krijgt hij zijn vorm. Naast het draaien blijkt ook de vormgeving van belang. Net als bij alle hiervoor genoemde stappen zullen we daar ook samen naar kijken.
Gaandeweg krijg je steeds meer stappen onder de knie en kun je zelfstandig vormen maken. Eerst eenvoudig maar later ook wat meer ingewikkelde vormen zoals bijv. een theepot.
Ik ben nu tien jaar actief met draaien/pottenbakken waarvan de laatste vijf erg intensief. Ik heb verschillende docenten gehad en ben regelmatig in het buitenland voor een draai week. Ik werk vrij in een atelier, zowel met steengoedklei als met porselein. Beide lenen zich uitsteken voor het draaien. Af en toe werk ik ook in opdracht.
Meer over mij en mijn werk is te aanschouwen op  http://www.ceramoureuse.nl