Docenten

talkesietsma
Beroep: Docente beeldende kunst

Cursus(en):

Email:

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Talke Sietsma

Ik volgde de Vakschool Schoonhoven en ben in 1996 afgestudeerd. Maar wat is afstuderen? Tijdens de opleiding zeiden de docenten al dat je pas een echte edelsmid bent wanneer je jarenlang in de praktijk geoefend hebt. Ik weet nu dat ze gelijk hadden. Ik heb dit jaar pas het gevoel dat ik het vak volledig in de vingers heb.

Ik woon en werk in Meerle, België. Daar heb ik een juweelatelier dat ook als winkel fungeert. Mijn werk bestaat uit het ontwerpen en maken van sieraden, uit repareren en werken in opdracht. Dat laatste vind ik het prettigste. Een opdracht geeft een kader en context aan het werk, en ik weet dat het sierraad met plezier gedragen wordt. Ik gebruik graag een techniek die ‘ajourzagen’ heet. Door die techniek krijg je sierraden met open vormen, met als resultaat een boeiend samenspel tussen edelmetaal en huid.

Maar ook het werken met steentjes en al dat andere dat glimt en schittert is prachtig. De vakschool Schoonhoven is de opleiding waar je vooral het ambacht leert. Daardoor klinkt het als een technische opleiding, maar dat is het niet. Je leert er ook dat je metaal eindeloos kunt bewerken. Als het mislukt dan smelt je het om. Als je dat eenmaal weet, dan durf je ook risico’s te nemen. Dat betekent dat je in het begin een idee hebt, maar daar niet honderd procent aan vast zit. Tijdens het werk kun je dat idee telkens weer aanpassen en veranderen. Die open houding wil ik ook in de les doorgeven. ‘Gewoon beginnen, dan zien we straks wel wat de volgende stap wordt’. Dat is volgens mij de beste houding.

Dat lesgeven heb ik overigens geleerd in Amsterdam, daar gaf ik les aan de volksuniversiteit. Sinds 2002 geef ik korte cursussen aan de Nieuwe Veste.