Over ons » Ons verhaal » Geschiedenis

Geschiedenis pand

Huis Ocrum
Huis Ocrum (het deel van ons pand aan de St. Janstraat) dankt zijn naam aan de edelman Jean de Hocron, een vooraanstaand lid van de hofhouding van Hendrik III van Nassau. Na de stadsbrand van 1534 heeft hij op de restanten van een afgebrand pand een nieuw hofhuis laten bouwen. De huidige voorgevel in neorenaissance stijl is aangebracht tijdens een ingrijpende verbouwing aan het einde van de negentiende eeuw.

De oudste gedeelten van Huis Ocrum dateren van even na de stadsbrand van 1534. Het enorme pand heeft in zijn leven heel wat bestemmingen gehad. Meerdere malen zijn Huis Ocrum en het naastgelegen Huis Hersbeek samengevoegd en gesplitst. Hiervan zijn de sporen op verschillende plaatsen nog zichtbaar in de vorm van dichtgemetselde doorgangen. Het pand heeft onder andere nog gediend als klooster, ambassade, koninklijk onderkomen, militair magazijn, weeshuis en kunstacademie.

Tegenwoordig maakt het deel uit van Nieuwe Veste, cultureel centrum en bibliotheek. Het nieuwe gedeelte is ontworpen door de architect Herman Hertzberger. De werkzaamheden aan dit deel vonden plaats tussen december 1994 en april 1996.

Bij de nieuwbouw zijn eeuwenoude, bijzondere, zwarte moerbeibomen in de voormalige tuin van Huis Ocrum gespaard. De zoet framboosachtige vruchten werden vroeger veel gegeten.Onze Horeca BOMEN oogst deze bijzondere vruchten tegenwoordig, en verwerkt ze in heerlijke taarten en smoothies.
 
In de Middeleeuwen vormde de St. Janstraat samen met de Ridderstraat (aanvankelijk samen één straat) en de Veemarktstraat een belangrijke verkeersweg binnen Breda. De Molenstraat was aanvankelijk niet meer dan een pad, dat toegang gaf tot een molenerf ter hoogte van de Oude Vest.