Nieuws »  Iedereen heeft creativiteit in zich

Iedereen heeft creativiteit in zich

Gepubliceerd: 24-08-2021
Just go beeldend

Creativiteit is dichterbij dan je denkt. Elke keer als je een nieuw recept verzint of een andere weg naar huis fietst zet je jouw creativiteit aan het werk. Juist als je niet heel hard aan het proberen bent om tot een oplossing te komen, komt creativiteit naar boven. Bij Nieuwe Veste stimuleren we die creativiteit door het geven van cursussen maar ook het maken van exposities, presentaties en voorstellingen. Cursist Jacqueline vertelt: ‘’Als absolute beginner in creatief schrijven begon ik aan de cursus. Ik kwam in een warm bad met cursisten die hun humor delen, inlevingsvermogen hebben en interesse hebben in elkaar. Alle laatjes met herinneringen openden zich langzaam maar zeker. Dat is wat schrijven met je doet: je gaat ‘open’. Mijn pen werd mijn nieuwe maatje. Ik heb genoten én veel geleerd!’’

Creativiteit kun je leren

Bij Nieuwe Veste is creativiteit niet voor niets een belangrijk onderdeel. Het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling, je maatschappelijk functioneren en helpt je de wereld beter te begrijpen.
Onze wereld is namelijk constant in beweging. Uitdagingen zoals het klimaat, gezondheid en diversiteit vragen om nieuwe oplossingen. Daarvoor hebben we creativiteit hard nodig. Door in het klein te oefenen train je jouw ‘creativiteitsspier’, zodat het makkelijker wordt om complexere vragen aan te kunnen. ‘’Al schrijvend ontdekken cursisten wat er onder de oppervlakte leeft. Fragmenten van een verhaal worden zichtbaar. Het is soms een verrassing wat er tevoorschijn komt.’’ Vertelt Monique Smit (docent schrijven).

Klein beginnen

In de lessen voor de allerkleinsten zoals Muziek op Schoot, Toon Tingel, Dreumesdans en het Peuteratelier geven we aandacht aan creativiteit en verbeeldingskracht. Want juist als je jong bent, zit je nog niet vastgeroest in bepaalde ideeën. Je moet nieuwsgierig zijn en doorvragen. Dansdocent Vive Massar vertelt: ‘’Kinderen zijn van nature dansers. Die drang om te bewegen stimuleer ik niet alleen met technische oefeningen, maar juist ook door ruimte te geven aan hun creativiteit en dans spelenderwijs te ontdekken. Dat zorgt voor meer vindingrijkheid, persoonlijke ontwikkeling en meer zelfvertrouwen’’.
 
Creativiteit vraagt lef om nieuwe dingen uit te proberen, daarvoor hoef je zeker geen kind te zijn. Bij Nieuwe Veste helpen we je op weg. Dansmateriaal ontwerpen, als DJ je eigen beats maken, mallen maken voor een kunstwerk of zintuigen prikkelen in de Kunstwerkplaats. Bij elke cursus krijg je ruimte voor jouw gevoelens en ideeën, voel je je blij en ontspannen en vier je (samen) mislukkingen. Want creativiteit is experimenteren, vallen en opstaan om nieuwe wegen te ontdekken.
 

Jezelf (verder) ontwikkelen? Onze docenten gaan samen met jou op zoek naar jouw creatieve talent. Creativiteit zit namelijk in ons allemaal, ook in jou. Waar wacht je nog op? Schrijf je in voor een van onze cursussen! Want ook jouw droom begint bij Nieuwe Veste.