Nieuws »  Achter de schermen

Achter de schermen

Gepubliceerd: 11-06-2020
Sluiting van onze panden
Bij Nieuwe Veste is, toen op 13 maart alles dicht moest in verband met de Corona maatregelen, achter de schermen hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen. Er moest geregeld worden dat het grootste deel van onze mensen thuis aan de slag kon, daar moest een goed netwerk voor georganiseerd worden en thuiswerkplekken. Online services moesten ‘uitgevonden’ en opgestart worden. Inmiddels gaat dit over het algemeen erg goed.
De mensen die wel op hun werkplek waren, waren soms helemaal alleen in dat grote pand, lekker rustig, maar ook wel een beetje eenzaam zonder collega’s.

Weer een beetje open
De maatregelen versoepelden en de bibliotheek mocht weer open. Onder strikte bepalingen, dat wel.
Er volgde een periode van protocollen, protocollen en nog meer protocollen.
Omdat Nieuwe Veste een multifunctioneel gebouw is, hebben we namelijk te maken met protocollen voor horeca, voor bibliotheken en voor cultuuronderwijs en die zijn niet allemaal gelijkluidend. Dat betekende veel overleg en veel afstemmen middels videobellen met elkaar.
Dat videobellen leidt ertoe dat je soms ook een inkijkje krijgt in de woonsituatie van je collega’s.
Alle zeilen werden bijgezet om zo snel mogelijk te organiseren dat onze klanten weer naar ons toe konden komen.
Gestart werd met een boeken afhaalservice. Ook hiervoor moest een hoop geregeld, bedacht en georganiseerd worden. Er werden bijvoorbeeld stapels tasjes geregeld om de bestelde boeken te verzamelen en mee te kunnen geven. De ingeleverde boeken moesten daarna een tijdje in quarantaine voordat ze weer uitgeleend mochten worden.

Een beetje meer open
Daarna kon worden uitgebreid met een grotere openstelling van onze panden en ook de lessen en cursussen konden onder strikte voorwaarden weer opgestart worden.
Om dit te organiseren zijn onze medewerkers vaak heel creatief aan de slag gegaan, want het was niet makkelijk om bijvoorbeeld aan voldoende handgel, schoonmaakmiddelen, handschoenen, mondkapjes en spatschermen te komen.
“Handgel is overal te koop, maar nergens verkrijgbaar”, zei degene die ernaar op zoek ging. Heel Europa werd (online) afgezocht en het is uiteindelijk gelukt om eraan te komen.
Ook de spatschermen, die nodig zijn in bepaalde lessen, zoals zang en blaasinstrumenten, maar ook bij de klantenservice, vormden een uitdaging. Er is een creatieve oplossing bedacht voor deze spatschermen! Deze zijn uiteindelijk door onze medewerkers zelf gemaakt van de rijdende kapstokken die we vaak bij evenementen gebruiken. Dat is heel inventief bedacht, want zo kunnen ze steeds flexibel worden ingezet waar ze nodig zijn.

Looproutes en serenades
Er zijn verschillende looproutes gemaakt, voor leerlingen en voor bibliotheekbezoekers. Daarvoor zijn heel veel bordjes, posters, pijlen, afzetlint en denkwerk over de routes ingezet.
Er is een aangepast lesrooster gemaakt, want we mogen nu niet al onze leerlingen en cursisten tegelijk binnenlaten.
De muziekleerlingen nemen, waar mogelijk, hun eigen instrument mee.
Met bijvoorbeeld een piano gaat dat natuurlijk niet, daarom hoor je regelmatig de ‘toetsenpoets serenade’ door het gebouw klinken, als de docent het instrument schoonmaakt voor de volgende leerling.

In de bibliotheek krijgt iedere bezoeker een mandje mee, zodat we goed kunnen bijhouden hoeveel mensen er binnen zijn.
Bij een aantal lessen wordt gewerkt met mondmaskers (bijv. pottenbakken). Als de groep cursisten te groot is om voldoende afstand te kunnen houden, wordt gewerkt in twee lokalen.
Theater – en danslessen vinden zoveel mogelijk buiten plaats, soms op ons binnenplein, soms in het park.

Horeca
Bezoekers kunnen ook weer genieten van onze horeca ‘Bomen’. Er is een speciale ‘take away’ menukaart bedacht, want binnen lekker aan een tafel gaan zitten, dat mag nog niet. Voor mensen die toch graag even hun consumptie zittend willen nuttigen is het terras in onze mooie binnentuin beschikbaar, met een prachtig uitzicht op onze historische moerbeibomen.

Onderhoud
Het onderhoud aan de lesruimtes doen we normaal gesproken tijdens de zomervakantie, maar nu hebben we van de nood een deugd gemaakt en zoveel mogelijk daarvan gedaan toen het pand gesloten was. Daarmee scheppen we meteen mogelijkheden om in juli en augustus weer allerlei activiteiten te kunnen laten plaatsvinden.