Nieuws

Bij Nieuwe Veste kun je meer!

Bijzondere gasten tijdens de Cultuurnacht

Gepubliceerd: 31-01-2017
Er waren bijzondere gasten tijdens de Cultuurnacht in de Nieuwe Veste en de Bibliotheek. Naast alle ‘gewone’ gasten maakten mensen, die Nederlands leren, als onze VIP gasten, kennis met al het moois wat Nieuwe Veste en de Bibliotheek te bieden hebben. Het VIP-programma bestond uit een gezellige ontvangst in de bibliotheek met koffie en thee, taalspelletjes, een bezoek aan het programma en het bijwonen van de voorstelling ‘Ben niet bang voor ons, help ons’ van Amjad Ramli. De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Aysen komt uit Turkije. Ze vindt het geweldig om als VIP te gast te zijn bij Nieuwe Veste. Aysen: “Ik hoor bij deze maatschappij. Ik voel me hier thuis. Maar het is niet altijd makkelijk om mee te doen aan de activiteiten die er georganiseerd worden en zeker niet voor moslimvrouwen. Toch is erbij horen en meedoen aan de gezelligheid erg belangrijk. Als je de taal spreekt, is meedoen veel makkelijker.” Aysen zit op een verhalenschrijfclub. Haar verhalen en die van de andere deelnemers aan deze cursus komen in een boekje.

Abel uit Eritrea staat samen met Zaid en een van de taalcoaches te praten. Zaid is nog maar een paar maanden in Nederland en spreekt nog weinig Nederlands. Abel heeft in anderhalf jaar al goed Nederlands leren spreken. Abel: “Ik zit hier maandag tot donderdag op Nederlandse les. Op dinsdag doe ik na de les vrijwilligers werk. Ik was in Eritrea elektromonteur en kan dus mensen helpen met klusjes. Meedoen met de Cultuurnacht vind ik belangrijk en als VIP is het extra leuk. Ik vind dat je zelf voor een groot gedeelte verantwoordelijk bent voor de contacten die je met anderen hebt. Ik speel gitaar en ga elke zondag naar de Popcorner. Daar ontmoet ik mensen en mensen ontmoeten mij. Ik heb geen familie in Europa, jullie zijn mijn familie. “Laten we met elkaar genieten van de vrede hier.”

Aan een van de tafels zit Ali uit Syrië. Ali is 76 en spreekt ieder Nederlands woord zorgvuldig uit. Een enkele keer moet hij even een Engels woord lenen. Het doet geen afbreuk aan de warmte die hij uitstraalt. Ali: “Ik moet van mezelf Nederlands leren”. Taal maakt de verbinding en zorgt voor een goede relatie met de mensen om je heen. Ik woon nu een jaar en drie maanden in Etten-Leur. Ik vind Nederland, de natuur en de mensen mooi. In 1989 ben ik ook al eens in Nederland geweest. Met vijf collega’s volgde ik toen een cursus van drie maanden bij Philips. Ik kon toen niet bedenken dat ik bijna 30 jaar later als gepensioneerde op de vlucht voor de oorlog weer in Nederland terecht zou komen. “Daarom vind ik het extra mooi om vanavond als VIP ontvangen te worden.”