Nieuws »  Blaasinstrumenten geven carnaval kleur, ken jij ze al?

Blaasinstrumenten geven carnaval kleur, ken jij ze al?

Gepubliceerd: 13-02-2023

Carnaval staat weer voor de deur. Veel Bredanaars hebben hun kostuums inmiddels weer uit de kast gehaald of een gloednieuwe outfit online besteld. De blaaskapellen zijn ook weer opgetrommeld om de nieuwste en oudste krakers in te studeren. Wat zou carnaval toch zijn zonder de dweilorkesten met tuba’s, trombones, trompetten en saxofoons? Zij geven kleur aan de optochten en de kroegen.

Deze blaasinstrumenten vind je in de orkesten van verenigingen en de vele jazz- en popbands die Breda rijk is. Daar zijn ze samen te horen met andere leden van de blaasfamilie, zoals de klarinet, hobo, fagot, hoorn, bariton en dwarsfluit. Allemaal instrumenten die je leert bespelen bij Nieuwe Veste, waar een flink aantal blaasmuzikanten uit Breda muziekles volgen of hebben gevolgd.

Een grote familie van blaasinstrumenten

Vaak zijn er, zonder dat we erbij stilstaan, overal blaasinstrumenten te horen. De eenzame trompet tijdens het Wilhelmus op 4 mei, bij De Passion op tv, tijdens de Matthäus Passion van Bach met prachtige hobo’s en fluiten, op festivals in Breda en in de nummers van Lady Gaga.
De familie van blaasinstrumenten is enorm groot en elk instrument heeft zijn eigen bijzondere klank. Voor iedereen is er daarom wel een instrument te vinden dat bij hem of haar past.
We kennen de houtblaasinstrumenten, zoals de dwarsfluit, hobo, saxofoon en fagot wel. Of de koperblaasinstrumenten met de trompet, hoorn, trombone, tuba, bariton. Maar heb je weleens van een euphonium gehoord? Of van de thin whistle en didgeridoo uit de volksmuziek?
 

Het bespelen van een blaasinstrument is bijzonder

Het is best bijzonder dat er zoveel instrumenten zijn die je kunt bespelen door alleen je vingers en adem te gebruiken. Omdat iedereen anders is, anders voelt en anders ademt, maak je zo met een blaasinstrument jouw eigen, unieke muziek. Het is bijna alsof je zingt met een instrument. Daarom is het spelen van een blaasinstrument zo speciaal!
 

Samen muziek maken

Stel je voor: al die verschillende mensen met die verschillende blaasinstrumenten bij elkaar in een orkest. Samen met slagwerk en soms ook met violen, bassen, celli en slagwerk geeft dat een geweldig geluid. De mogelijkheden om samen muziek te maken zijn enorm: bij verenigingen, bandjes of orkesten. Na een repetitie of een concert kun je met elkaar nagenieten van het spetterende optreden.
 

Leer blaasinstrumenten bespelen bij Nieuwe Veste

Wil je meer weten over de blaasinstrumenten en de mogelijkheden om ze te leren bespelen? Of wil je graag samen muziek maken? Neem dan contact met ons op. Wij geven je meer informatie of helpen je aan te melden voor een geschikte les of cursus muziek. Je kunt ook meteen kennismaken door een gratis proefles. Wie weet sta jij met carnaval wel te schitteren met een straatoptreden of speel je binnenkort de sterren van de hemel tijdens een concert!