Nieuws »  Colleges en studiedag Vrije Academie

Colleges en studiedag Vrije Academie

Gepubliceerd: 25-08-2023

Colleges over ons oerland

dinsdag 26 september 2023 t/m dinsdag 14 november 2023
10.30 tot 12.30 uur

Een roze maan, weelderige regenwouden op Antarctica en mammoetsteppes in de ijstijd. Het lijken verzonnen werelden, maar fossielen zijn het bewijs dat dit echt bestaan heeft. In zes hoorcolleges, georganiseerd door de Vrije Academie neemt bioloog Kees Boele je mee op een reis naar het verleden. Een reis over zeven continenten, waarbij hij de aarde laat zien zoals die ooit was. Je ontdekt landschappen en hun bewoners, van meer dan 500 miljoen jaar geleden tot nu.
 
De colleges zijn gebaseerd op het inmiddels beroemde meesterwerk 'Otherlands' van Thomas Halliday, een jonge paleontoloog, evolutiebioloog en wetenschappelijk medewerker van het Natural History Museum in Londen.
 
Ga mee op deze fantastische reis naar het verre verleden!

Inschrijven


Colleges Art nouveau & art deco

woensdag 24 januari 2024 t/m woensdag 10 april 2024
10.30 tot 12.30 uur
 
Als een sierlijke vlek verspreidt art nouveau zich rond 1900 over Europa. In elk land heeft ze een andere naam: Jugendstil, Wiener Stil, stile floreale, modern style of nieuwe kunst. Binnen deze stijl draait alles om vernieuwing én verbetering. Kunstenaars hebben schoon genoeg van al die zouteloze neostijlen. Als reactie verfraaien en verbeteren ze de leefomgeving.
 Na de Eerste Wereldoorlog neemt art deco het straatbeeld over. Brutale ontwerpen, briljante kleuren, geometrie, technologie, versiering, swing en losbandigheid. Niet alleen gebouwen, ook treinen en schepen worden volgens swingende nieuwe vormideeën ontworpen en ingericht.
 
In tien colleges, georganiseerd door de Vrije Academie maak je kennis met deze twee stijlen die zo bepalend zijn voor het eerste deel van de twintigste eeuw. Laat je meeslepen door schilders als Delauney, architecten als Gaudí en Berlage en laat je betoveren door de ontwerpen van Coco Chanel. 

Inschrijven


Studiedag Picasso

zaterdag 14 oktober 2023
10.30 tot 16.15 uur
 
Pablo Picasso (1881-1973) maakte tijdens zijn leven enorm veel kunstwerken. Zóveel dat er geen officiële lijst bestaat van zijn oeuvre. Zijn loopbaan als kunstenaar kenmerkt zich door verschillende perioden, waarvan de blauwe, roze en de kubistische periode het begin van zijn ontwikkeling als kunstenaar waren. Met wereldwijd 42 tentoonstellingen staat het jaar 2023 in het teken van Picasso, die precies vijftig jaar geleden overleed.
 
Speciaal voor dit Picasso-jubileumjaar stelde kunsthistoricus Peter Wagemakers namens de Vrije Academie een studiedag samen die je meeneemt naar de vroege jaren van Picasso. Je leert meer over zijn blauwe periode (1901 tot 1904), zijn roze periode (1904 tot 1906), de tijd dat hij in armoede in Parijs woonde en werkte met donkere, sombere kleuren. Verwacht een verdiepende duik in de periode die een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw heeft gevormd.

Inschrijven