Nieuws »  Creatieve thuistips voor jonge kinderen

Creatieve thuistips voor jonge kinderen

Gepubliceerd: 10-02-2022

Zit je soms met je handen in het haar omdat je even niet meer weet wat je met je kinderen thuis aan moet? Ook al wil je dat misschien niet toegeven? Je wilt je kleine natuurlijk niet constant achter een tablet of computer zetten. Wij hebben een aantal leuke creatieve thuistips op een rij gezet die jouw jonge kinderen bezig zullen houden. Op een creatieve manier natuurlijk!


Beeldend

Kinderen zien in voor ons waardeloze materialen de leukste dingen. Het is mooi om te zien dat een kind een uur kan spelen met bijvoorbeeld een kartonnen doos. Die doos kan voor het kind van alles zijn. Een huis, een slaapkamer, een speeltuin of een hol waar de vos zijn winterslaap houdt. Laat je kind zelf bepalen wat het is: als het niet beperkt wordt kan de creativiteit echt stromen. Zet alle knutselmaterialen maar klaar zodat de doos mee kan bewegen met de fantasie van je kind. Laat de doos gerust een weekje staan want je zult zien dat de doos verandert van een robot naar iets wat jij niet kan bedenken!

Dans

Bij dans denken veel mensen aan pasjes instuderen, maar je kunt met dans ook heel makkelijk improviseren. Kinderen verzinnen de meest fantastische bewegingen als je hun verbeeldingskracht aanzet! Beweeg met je peuter of kleuter als een dier uit de jungle, sluip als een tijger, stamp als een olifant en verzin samen welke dieren je nog meer zou kunnen dansen. Misschien wel een worm of een spin? Ook superleuk om elkaar na te doen, op ontdekkingstocht door de jungle in je eigen huiskamer! En kun je ook een nieuw dier verzinnen, dat in de jungle woont, maar wetenschappers nog niet hebben ontdekt? Maak er een mooie tekening van, geef jouw dier een naam en laat zien hoe dit dier beweegt!
De muziek Carnaval der dieren van Saint Saëns is geïnspireerd op verschillende dieren. Welk dier hoor je in de muziek? Waar hoor je dat aan en hoe zou je dan bewegen?De stopdans is altijd een hit, wie kent ‘m niet? Wil je een extra uitdaging, verzin dan spannende locaties voor de dansbewegingen. Dus de vloer is van lava, door de dikke modder, sluipend door een eng kasteel, koorddansend over een touw of springend van steen naar steen over de rivier. En probeer dan maar eens te stoppen!

Muziek

Kinderen zijn prima in staat om zelf instrumenten te maken. Met eenvoudige materialen die iedereen voorhanden heeft kun je aan de slag. Laat je inspireren door deze voorbeelden:
  • Zie je in de schuur van je vader nog wat pvc-buisjes liggen, of papieren rietjes? Dan zou je daar pijltjes mee kunnen schieten, of besjes, maar je kan er natuurlijk ook een muziekinstrumentje van maken. Wat dacht je van een eigen panfluit?!
  • Maak jij graag ook een dansje? Prima, dat is natuurlijk ook onderdeel van muziek. Met deze castagnetten in je hand kun je dansen als een heuse Spaanse señor of señorita. Klik maar met je hakken op de vloer!
  • Met een stukje tuinslang en een trechter is natuurlijk ook een mooi blaasinstrument te knutselen. Kijk deze mooie hoorn eens. Krijg jij hier geluid uit? Met of zonder bolle wangen?
      

      

 

Theater en Musical

Zet verschillende muziekfragmenten klaar om het spiegelbeeld spel te doen. Ga tegenover je kind staan en begin langzaam te bewegen alsof je voor de spiegel staat en alledaagse dingen doet. (tanden poetsen, gezicht wassen)  Jouw kind is je spiegelbeeld en doet precies na wat jij doet! Volg de bewegingen héél nauwkeurig: pas dan ben je écht een goed spiegelbeeld! 
Wissel nu om. Nu mag jouw kind bewegingen uitvoeren, maar nu op steeds weer ándere muziek. Wissel af wie het spiegelbeeld is. Luister goed naar de muziek en voer de bewegingen zó uit, dat jíj ze vindt passen bij de muziek die je hoort! Sta jij wel eens dansend voor de spiegel? In plaats van alledaagse handelingen laat je nu dansbewegingen zien!
 
En dan nog een leuk filmpje van theaterdocent Lotte met het thema sprookjes, een ideaal thema om de fantasie van kinderen helemaal op hol te laten slaan:

 

Hebben je kinderen na deze creatieve activiteiten de smaak te pakken? Willen ze het serieus aanpakken? Wij hebben diverse lessen en cursussen waar de kids hun energie kwijt kunnen en ook nog eens iets leren en creatief bezig zijn. Daarnaast heb jij dan ook wat tijd voor jezelf!


Bekijk het aanbod lessen en cursussen