Nieuws »  Creativiteit kun je leren!

Creativiteit kun je leren!

Gepubliceerd: 10-02-2022
Begin zo vroeg mogelijk met het prikkelen van de zintuigen van kinderen voor creativiteit en kunst. Creativiteit is namelijk geen aangeboren talent, het is een vaardigheid, net als bijvoorbeeld taalgevoel of sportiviteit en het mooie is: iedereen kan het leren! Kinderen leren meer in de eerste vier jaar dan in de rest van hun leven, dus waar wacht je op! Een ‘alles kan’-mentaliteit helpt om je creativiteit te laten stromen. Het is niet voor niets dat we Pippi Langkous zien als een inspirerend voorbeeld:
 

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan!’


Wist je dat je de creativiteit van kinderen al stimuleert door ze elke dag even te laten niksen? Voor je uit staren, dagdromen, lummelen. Het is allemaal bevorderlijk voor je creativiteit. Zorg dus dat je kind elke dag een moment krijgt om even te niksen!


Experimenteren en ontdekken

Kinderen hebben een natuurlijke drang om te onderzoeken en te experimenteren. Voor een kind is immers alles nieuw. Juist ook de allerkleinsten verkennen de wereld en zichzelf via hun zintuigen: vastpakken, proeven, proberen, bekijken. Ze zijn daardoor erg ontvankelijk voor creativiteit. Door kinderen open vragen te stellen stimuleer je de verbeeldingskracht. Nieuwsgierigheid opent de deur naar creativiteit. Iets wat kinderen van nature bezitten. Zij kunnen zich verwonderen en verbazen over de meest vanzelfsprekende dingen en ze leren ons (weer) met een open de wereld te bekijken.
 
In ons aanbod voor jonge kinderen en met name kleuters is er ruim baan voor het experiment en het prikkelen van de zintuigen. Het proces van ervaren is belangrijker dan het resultaat: dat zie je terug in onze cursussen:


Van alles blijven proeven; meerdere kunstvormen proberen!

Een jong kind zal van nature gaan bewegen op muziek of zingen bij het zien van een dansje. Vaak laten we dit later in ons leven vaak weer los en kiezen dan voor nog maar één kunstvorm. Natuurlijk zijn verdieping en focus waardevol, maar we vergeten vaak dat dat je jouw creativiteit ook verder kunt ontwikkelen door andere ervaringen op te doen en deze weer mee te nemen. Juist als je begint is die brede ontwikkeling heel waardevol. Zo leer je iets van meerdere kanten bekijken en ontdek je wat bij jou past. De wereld om je heen is er om ontdekt te worden! En is vaak veel rijker dan je op het eerste oog dacht. Laat je inspireren door te blijven onderzoeken en ontdekken: ook als je al weet wat je wil en wat je talent is, kun je meedoen aan een multidisciplinaire cursus (waar je iets maakt, door verschillende kunstvormen samen te voegen) of volg een cursus in een andere discipline.

Theaterdocent en coördinator multidisciplinair aanbod Sacha vertelt:
‘Bij Nieuwe Veste is het onze uitdaging om het creatieve proces zo goed mogelijk te begeleiden. Bij de jongste kinderen is het extra belangrijk om de concentratie vast te houden, ze te verleiden mee te doen en te durven. We dagen kinderen uit om te ontdekken in een uitdagende stimulerende omgeving. Bij cursussen of activiteiten met meerdere kunstvormen bieden we nieuwe kunstvormen aan door co- creatie: dansen tijdens het voorlezen van een prentenboek, een schilderij maken bij een theaterscène of een eigen rap en dans maken. 
Als ouder kies je soms al vroeg voor je kind om zich te specialiseren. Door te kiezen voor een Proeftuin, waarin diverse kunstvormen aan bod komen geef je de creativiteit van je kind echt de ruimte. Wanneer een kind van acht jaar zegt: ‘Dans is niks voor mij’ dan zie ik het als onze taak om zijn/haar beeld daarover te verruimen. Dat zie je vaak terug bij ons Zomerkamp waar we kinderen niet laten kiezen maar onderdompelen in een mix van kunsten, ga het maar doen en ga het maar ervaren... Verras jezelf, een heel leven lang.’

Wil je meer weten over een multidisciplinaire cursus voor jouw kind? Bekijk de mogelijkheden:


Een cursus voor jou en je kind samen!

Creativiteit is niet alleen leuk om zelf te ervaren, het wordt nog leuker als je het samen beleeft en fijne herinneringen maakt. Er zijn voor de allerjongste kinderen cursussen die je als (groot)ouder en kind samen kunt volgen!


Nieuwe Veste is er voor iedereen: jong, oud, beginnend of gevorderd. Bij ons kun je jezelf verder ontwikkelen. Een leven lang. Van je eerste stappen tot misschien wel een professionele kunstenaar. Waar wacht je nog op? Schrijf je in voor een van onze cursussen!
Wat je droom ook is, bij Nieuwe Veste begint het.

Schrijf je in