Nieuws »  Een nieuw seizoen van onze serie Boekenlambada

Een nieuw seizoen van onze serie Boekenlambada

Gepubliceerd: 11-11-2021
Hoe ziet het ‘boekenleven’ in Breda eruit? Welke boeken worden er in Breda geleend en gelezen? Wat inspireert mensen om bepaalde boeken te lezen? Wat maakt hen nieuwsgierig? Kortom; wat is hun verhaal?

In het televisieprogramma ‘De Boekenlambada’ vertellen Bredanaars waarom ze boeken lenen en wat hen nieuwsgierig maakt. ‘De Boekenlambada’ zit vol met mensen en hun verhalen. Het programma gaat over boeken in de breedste zin van het woord. Van literatuur tot populaire hobbyboeken, en van papieren boeken tot luisterboeken en e-books.

In het programma worden bezoekers van de bibliotheek geïnterviewd en wordt hen gevraagd naar hun favoriete boek, het boek dat ze net terug inleveren of naar het boek dat ze van plan zijn te gaan lezen. Daarnaast zijn er twee items in ‘De Boekenlambada’ die worden verzorgd door bibliothecarissen. In het item ‘boekentips’ worden interessante, pakkende en inspirerende boeken besproken die de moeite waard zijn om te lezen. In het onderdeel ‘inspiratie’ wordt er aan de hand van een thematafel dieper op een thema ingegaan en wordt er getoond welke materialen er over dat bepaalde thema in de bibliotheek te vinden zijn.

In het vierde seizoen is er ook een Bredase schrijver te gast om te praten over hun werk. 

Het programma van BredaNu wordt, in samenwerking met Nieuwe Veste, bij ons opgenomen in de Culturele Markthal

Hoe het ooit begon...
In 2017 bedacht programmamaker Mike Adriaanse dat het goed zou zijn om in Breda de bibliotheek en haar bezoekers een gezicht te geven. Hij ging met zijn idee naar BredaNu, waar dit direct enthousiast werd ontvangen, en naar de bibliotheek aan de Molenstraat, waar hij ook met open armen werd ontvangen.
Twee seizoenen maakte Mike het populairste boekenprogramma van Breda, alvorens het stokje over te dragen aan Laurent, de huidige presentator.
Namens Nieuwe Veste werken Myra Hekker en Ralph Kruizinga vol enthousiasme mee aan het programma. Myra verzorgt een thematisch gestuurd inspiratieblok en Ralph behandelt iedere maand twee boektitels, waarvan er vaak eentje bij zit voor de middelbare scholier die geen idee heeft wat hij of zij op zijn of haar lijst moet zetten.

Voor het vierde seizoen heeft het programma een make-over gekregen en wordt er maandelijks een populaire Bredase schrijver geïnterviewd. 

Wie is wie?
Ralph Kruizinga (1981) werkt sinds de zomer van 2018 voor de bibliotheek in Breda. Hij studeerde filosofie en literatuurwetenschappen en als hij had geweten dat werken in de bibliotheek zo leuk zou zijn, had hij het veel eerder gedaan. Ralph woont in Rotterdam met zijn vriendin en dochtertje, en houdt van lezen, koken, en rugby. Goede boeken zijn voor hem boeken die zijn wereldbeeld doen schudden op haar grondvesten.

Myra Hekker (1989) werkt sinds januari 2017 als bibliotheekmedewerker culturele informatievoorziening. Tevens mag zij zichzelf sinds november 2018 Community Librarian noemen; de nieuwe bibliothecaris wiens werk niet alleen gecentreerd is rondom het boek en media, maar juist rondom kennis en leren. De bibliotheek geeft haar energie; het is dé plek om kennis te creëren. Ze vindt het heerlijk om na een lange dag werken in een romantisch boek te duiken.

De eerste aflevering van seizoen 4 is door BredaNu uitgezonden op 10 november 2021.
In deze aflevering spreekt Ralph met Zoë Agasi. Zij schreef samen met haar partner Olivier van Herck het boek 'Op Eigen Kracht', over de reis die ze samen maakten. Ook heeft Myra weer een aantal boekentips verzameld waar je de komende weken mee vooruit kunt.Het programma van BredaNu, in samenwerking met Nieuwe Veste, wordt opgenomen in Nieuwe Veste bibliotheek.

Kijk hier de voorgaande 3 seizoenen terug.