Nieuws »  Expositie Bredaplein: Everyday War

Expositie Bredaplein: Everyday War

Gepubliceerd: 24-11-2023
Tot en met maandag 18 december is de expositie van het Oekraïense illustratieduo studio seri/graph te zien op het Bredaplein in Nieuwe Veste.

Door het delen van documentaire comics laten Jenya Polosina en Anna Ivanenko  aan de wereld zien wat er in het land speelt. Hun indringende strips tonen dat de oorlog nog steeds gaande is, ook al horen we daar in het nieuws steeds minder over.

Beide vrouwen wonen in Kiev. Ze begonnen met deze strips toe ze in een schuilkelder zaten. De strips zijn ook een manier om af te reageren en ook om internationale aandacht te krijgen voor de situatie in Oekraïne. 
In heldere illustraties laten ze gewone zaken uit het leven zien, die surrealistisch worden door de oorlogssituatie. 

Over studio seri/graph
Voor de invasie maakten Jenya en Anne geïllustreerde projecten, zines en zeefdrukken. In 2015 waren ze medeoprichters van PRINT FEST, het eerste festival voor drukwerk in Kiev. Daarnaast illustreerde het duo verschillende boeken en maakten ze veel multidisciplinaire projecten tussen illustratie en andere disciplines. Naast de gezamenlijke projecten, werken ze ook afzonderlijk van elkaar als illustrator met elk hun eigen thema’s en werkwijzen. 

Sinds 2022 is studio seri/graph bijna uitsluitend overgestapt naar oorlogsgerelateerde projecten. Ze maken strips, grafische interviews en reportages. Hierin documenteren ze eigen ervaringen en de verhalen van vrienden en mensen die ze ontmoeten. De huidige angst en onzekerheid in Oekraïne is iets dat wij ons niet kunnen beseffen. Door te reflecteren op de gebeurtenissen en te illustreren wat er gebeurt, maakt het werk van Jenya en Anna de oorlogssituatie wereldwijd zichtbaar.