Nieuws »  Expositie Rens Leenders

Expositie Rens Leenders

Gepubliceerd: 02-10-2020
Van 1 oktober tot 17 november zijn bij Nieuwe Veste tekeningen en werk in olieverf te zien van Rens Leenders.
De getoonde werkstukken zijn overwegend gedurende de afgelopen vier jaar gemaakt in Portugal (Alentejo, Lissabon, Coimbra, Porto), in de Franse en Belgische Ardennen, het dal van de Loire en in Nederland. In Nederland met name in en rond Dordrecht, het Markdal ten Zuiden van Breda en Zeeuws Vlaanderen.
Een thema dat Rens in Zuid Portugal heeft geraakt, is dat van de sporen die de pijnlijke emigratie sinds de jaren 50 van de vorige eeuw heeft achtergelaten op het platte land. Verlaten huizen en boerenwoningen waar families generaties lang gewoond moeten hebben en waar sporen van geluk en verdriet nog voelbaar zijn.

Ten opzichte van vorige tentoonstellingen heeft Rens de afgelopen jaren weer meer in de stad getekend (Dordrecht, Breda, Lissabon, Coimbra) en wel in conté-krijt, een voor hem nieuwe techniek. Zijn voorkeur blijft het werken in de open lucht, 'langs de kant van de weg' , direct vanuit de eerste, spontane indruk die het onderwerp oproept. In de maanden van de Corona-lockdown heeft Rens een aantal oude grafietschetsen uit Bretagne opgezocht om op basis daarvan een serie pentekeningen te maken. Vooral het Kanaal van Nantes naar Brest met zijn vele oude sluiscomplexen, kwam weer in zijn herinnering boven. Ook heeft de kunstenaar gedurende deze maanden geëxperimenteerd met het nat-in-nat werken met paletmes in olieverf.

Rens Leenders: "Tekenen doe ik sinds mijn vroege jeugd. Cursussen of enige opleiding in het tekenen heb ik nooit genoten. Dankbaar ben ik echter voor het contact met enkele mensen, waaronder mijn vroegere tekenleraar van de middelbare school in Utrecht, die mij af en toe de goede kant opstuurden. Verder kijk ik met voldoening terug op een sinds kort afgesloten loopbaan in het onderwijs als leraar wis- en natuurkunde. Ik wens de bezoekers veel kijkplezier toe."