Nieuws »  Gewone helden, een serie van BredaNu over laaggeletterdheid

Gewone helden, een serie van BredaNu over laaggeletterdheid

Gepubliceerd: 10-09-2021
Hoofdrolspelers
Hoofdrolspelers Jolanda, Toon, Elly, Jaco en Christ hebben of hadden moeite met lezen en schrijven en omgaan met computers. Zij vertellen waar zij in het dagelijks leven tegen aan lopen en hoe ze daar mee om gaan. Maar ze vertellen vooral dat laaggeletterdheid niets is om je voor te schamen.  
 De hoofdrolspelers geven een kijkje in hun dagelijkse leven met zelf opgenomen vlogs en geven openhartig antwoord op directe vragen. Ze laten zien waar hun passie ligt en waar ze juist heel goed in zijn. Iedere aflevering ontvangt de hoofdrolspeler ook een speciale gast.
 
Helden
Zij zijn helden omdat ze hun kwetsbare verhaal durven te vertellen, om anderen te helpen. 
1 op de 6 mensen in Nederland is laaggeletterd. Van deze groep komt meer dan de helft gewoon uit Nederland. Juist bij deze groep is er nog veel schaamte. 
 
Afleveringen
In elke aflevering staat een van de hoofdrolspelers centraal. De eerste keer is dit Jolanda. Haar grote passie is koken. Haar grootste talent: doorzettingsvermogen.  Ze laat zien hoe ze, ondanks tegenslagen, omgaat met laaggeletterdheid en hoe ze altijd bezig is om zichzelf te ontwikkelen. Want: er bestaan allerlei mogelijkheden om er iets aan te doen!

Samenwerking
Gewone Helden is een samenwerkingsverband tussen BredaNu en Taalhuis Breda. En onderdeel van de Bredase aanpak ‘Laaggeletterdheid’. De vijf hoofdrolspelers zijn Taalambassadeur bij Taalpanel Breda, onderdeel van Taalhuis Breda. Zij geven sinds 2019 presentaties, testen teksten op begrijpelijke taal en motiveren andere laaggeletterden. 

De afleveringen van Gewone Helden worden elke dinsdag uitgezonden op BredaNu.

Meer informatie: taalhuis of taalpanel

Première
Foto: De première van de serie was dinsdag 7 september en vond plaats in het kader van de Landelijke week van Lezen en Schrijven. Tijdens de avond kregen de hoofdrolspelers een Oscar uitgereikt uit handen van een trotse wethouder Miriam Haagh. “Met deze serie proberen we duidelijk te maken dat je je er niet voor hoeft te schamen dat je niet goed kunt lezen of schrijven. Er zijn heel veel mogelijkheden in Breda om hier mee aan de slag te gaan. In deze serie laten een aantal mensen zien hoe zij dat hebben gedaan en wat ze er aan hebben gehad. Stuk voor stuk helden. Niet alleen dat ze zover zijn gekomen, maar ook dat dankzij hen ook anderen durven aan te geven dat ze bepaalde zaken niet begrijpen.” aldus Miriam Haagh. 

Aflevering 1: Jolanda