Nieuws »  Hoe leer ik fotograferen?

Hoe leer ik fotograferen?

Gepubliceerd: 19-12-2022
Click here for English version

Fotograferen geeft plezier en is goed voor je creativiteit. Je leert precies kijken, details zien en de werkelijkheid naar je hand zetten. Als je goed kunt kijken wordt de wereld om je heen nog spannender! Iedereen kan op een zeker moment die foto maken waar je vervolgens nog lange tijd in bewondering en verbazing naar kan blijven kijken.


Betere foto’s maken in 6 simpele stappen?

Je wilt beginnen met fotograferen of na een hele lange pauze de draad weer oppakken: hoe doe je dat? Met deze favoriete tips van onze fotografiedocent Ellen van Doorn, kun je eenvoudig en praktisch aan de slag:
 
  • Oefen het fotograferen door het veel te doen en neem daarom altijd je camera mee.
  • De belangrijkste basiselementen zijn licht, compositie en het moment. Wanneer je deze in je foto weet te verwerken, heb je vaak een goede foto te pakken.
  • Denk niet te veel aan het eindresultaat, dit haalt de spontaniteit weg. Juist de onbevangenheid geeft een ongecensureerd perspectief.
  • Neem de tijd en kijk goed om je heen. Soms kom je in het echt mooiere dingen tegen dan je vooraf in je hoofd had, volg dan je intuïtie en ga op in het moment.
  • Fotografie is creatief. Wees het dan ook. Durf het eens anders te doen.
  • Bekijk het werk van fotografen die je goed vindt en probeer er achter te komen waarom je deze foto’s goed vindt. Dit helpt je om meer bewust te worden van de verschillende aspecten die in een foto verborgen liggen.


Welke cursus kan ik het beste volgen?

Voor iedereen die wil beginnen is de cursus Proeven van Fotografie een goede start. Vanaf februari is deze cursus ook in het Engels te volgen: An introduction to photography

Heb je al ervaring of wil je het fotograferen weer oppakken, dan kun je instromen in ons meerjarige les programma: Fotografie 1e jaar, Fotografie 2e jaar en Fotografie 3e jaar.

Ook zijn er andere technieken zoals de Pinhole fotografie. Deze vorm van fotografie is puur en altijd verrassend. Je bouwt zelf je camera, maakt foto's en ontwikkelt ze in een donkere kamer. Magie gegarandeerd! Wil je je liever verdiepen in één onderwerp, dan raden we de cursus Portretfotografie aan!

Heb je weinig tijd of heb je zin in iets extra’s? In de 2-wekelijkse cursus Verrassende fotoworkshops staat in de vorm van korte blokken steeds een ander onderwerp centraal!


Meer informatie of een proefles?

Heb je een vraag, of wil je een keer een proefles doen? Mail me via Cecile Verwaaijen (coördinator beeldend) c.verwaaijen@nieuweveste.nl.