Nieuws »  Hoe leer ik tekenen!

Hoe leer ik tekenen!

Gepubliceerd: 18-10-2022
In een tekenles leer je waar tekenen werkelijk over gaat, of je nu landschappen, interieur, mensen, dieren, planten of apparaten tekent. Tekenen is een bijzondere kunstvorm. In tegenstelling tot bijvoorbeeld muziek maken, waarbij de beheersing van een instrument vele jaren van studie vergt, heeft tekenen een lage technische drempel. Met behulp van potlood, gum en papier is het mogelijk je binnen korte tijd te begeven in een wereld van diepte en improvisatie. Iedereen kan op een zeker moment die ene geniale lijn neerzetten waar je vervolgens nog lange tijd in bewondering en verbazing naar kan blijven kijken!
 
#Tekenen: jong beginnen!
 Tekenen geeft plezier en is goed voor je algemene ontwikkeling, zeker bij jonge kinderen. Je leert precies kijken, oplossingen zoeken en improviseren. En als je goed kunt kijken wordt de wereld om je heen nog spannender!
 
Dit seizoen zijn we gestart met de nieuwe cursus Tekenen voor kinderen van 7 t/m 9 jaar! Spelenderwijs ga je aan de slag met verschillende tekenmaterialen. Met potlood en papier kun je al een heleboel: krassen, krabbelen en schetsen. En hoe anders is het als je datzelfde doet met conté krijt, houtskool of inkt! Door te zoeken en te prutsen ontdek je nieuwe tekenmanieren. In de les helpt de docent je net dat stapje verder te zetten dan je thuis zou doen. Zo merk je dat een tekening niet zo snel mislukt is, en dat er na die extra stap soms ineens de mooiste tekening voor je neus ligt!
 
We hebben ook tekencursussen voor kinderen van 9-12 jaar en van 12-16 jaar. Instromen in deze cursussen is nog steeds mogelijk.
 

 
 
#Tekenen, hoe zet ik de eerste stappen als volwassene?
Je wilt beginnen met tekenen of na een lange pauze de draad weer oppakken: hoe doe je dat? Tekendocent Jos Thommassen geeft je enkele eenvoudige en praktische tips:
  • Oefen het tekenen door veel te schetsen en te gummen. De belangrijkste basiselementen zijn overlapping, verkorting, restvorm en geleidelijke overgangen van licht naar donker of van veel naar weinig.
  • Leer schetsen. Schetsen is een vorm van constructief tekenen: ruimtelijk bouwen op een plat vlak. Durf te veranderen en durf te gummen.
  • Denk niet te veel aan het eindresultaat. Het natekenen van foto’s of tekeningen is onverstandig omdat de oorsprong van de vorm dan niet adequaat wordt onderzocht.
  • Denk niet te veel aan de betekenis, een tekening is in eerste instantie de tekening zelf.
  • Bekijk het werk van tekenaars die je goed vindt en probeer er achter te komen waarom je deze tekeningen goed vindt. Dit helpt je om meer bewust te worden van de verschillende facetten die in een tekening verborgen liggen. 
 
 Wil je ook aan de slag met tekenen? Je kunt nog steeds instromen bij deze cursussen voor volwassenen Tekenen of Portret en Modeltekenen.


Tekening: Els Mommersteeg

#Wil je liever vanuit gevoel en intuïtie aan de slag?
Speel met verf, kleur, materialen, beweging, vlakken en lijnen om je gevoel, dat wat op dat moment leeft in jou, tot uitdrukking te brengen. In de cursus Vrij intuïtief schilderen leer je herinneringen, dromen en onbewuste beelden te schilderen met beeldende overtuigingskracht. Het helpt om eerst veel te experimenteren met materiaal, vorm, kleur en gelaagdheid. Tijdens de lessen leer je hoe je door verschillende kleurencombinaties, het gelaagd aanbrengen van de verf op verschillende manieren en met een eenvoudig beeld een stemming of een gevoel over brengt. Stap voor stap leer je met deze verworven vaardigheden om vrij en intuïtief complexere beelden te creëren.
 
#Houd je van schilderen én heb je affiniteit met kunstgeschiedenis?
Met de korte cursus  Schilderen als de impressionisten krijg je de kunstgeschiedenis letterlijk in je vingers! We werken naar aanleiding van voorbeelden van impressionisten als Berthe Morisot en Claude Monet. Dompel je onder in de vernieuwing van die tijd!


 

Heb je een vraag, of wil je een keer een proefles doen? Mail me via Cecile Verwaaijen (coördinator beeldend) c.verwaaijen@nieuweveste.nl