Nieuws »  Hoe weet ik welke dansles het beste bij mij past?

Hoe weet ik welke dansles het beste bij mij past?

Gepubliceerd: 17-08-2022
"Zelf kwam ik eigenlijk altijd via vrienden of vriendinnen op een leuke les terecht. Ik dans al vanaf mijn zevende. Begonnen met klassiek, uiteindelijk geëindigd bij modern en na mijn studie filosofie, alsnog aangenomen bij de dansacademie. Natuurlijk wil bij je eerste les niet het gevoel hebben dat je overal achteraan holt. Gelukkig zijn er een paar dingen waar je op kunt letten bij het uitkiezen van een dansles."

Welke dansles past bij jou?  

Bij Nieuwe Veste vind je alles wat je nodig hebt op het gebied van moderne dans. Moderne dans is een hele fijne, vrije dansstijl, waar je je gevoel in kwijt kan. Je herkent deze stijl aan het gebruik van vloerwerk, zwaartekracht, ademhaling, dynamiek en (ont)spanning. Iedereen, van elke leeftijd en met elke lichaamsbouw, kan deze dansstijl leren. Je leert je bewust worden van wat je lichaam kan, en om jezelf vrij te voelen. 

Tip: Is pasjes aanleren niet jouw ding, dan is de cursus dansimprovisatie zeker een aanrader.

Met weinig of geen ervaring is de modern beginnersles een goede start. Hier leer je de basis. Ook superleuk als jouw kind op dansles zit, om zelf te doen. Elke les eindigt met een fijne danscombinatie, zodat je direct het gevoel hebt dat je danst. Want dansgevoel en dansplezier zijn het belangrijkst, de rest komt vanzelf. Ben je hooked, dan kun je daarna doorstromen naar modern vervolg om je skills uit te breiden. Heb je tenminste 2 tot 3 jaar ervaring in modern, dan zijn de gevorderde lessen zeker wat voor jou. Het tempo van de oefeningen en choreo’s ligt hier hoger. Een lekkere uitdaging waarbij je je techniek aanscherpt, je meer dynamiek en eigenheid inbrengt in je dansbewegingen. 

Je hebt vroeger gedanst of je hebt ervaring in een andere dansstijl
Mijn ervaring als dansdocent is dat je het gauw genoeg weer oppakt. Heb je ervaring met klassiek of jazz? Dan kun je meestal makkelijk instromen, omdat deze stijlen goed aansluiten op moderne dans. Heb je een hip hop achtergrond dan hangt het er een beetje vanaf hoe makkelijk jij een andere stijl aanleert, omdat de basis van hip hop en modern behoorlijk verschillen. Heb je ervaring in een andere dansstijl, dan kun je het beste even overleggen welke les het beste past.

Jouw ideale les: Waar laad jij als danser van op? 
Zoek je de stevige uitdaging van een gevorderde les? Of wil je juist een niet al te ingewikkelde les en kom je voor een stukje ontspanning? Dan is een iets lager niveau soms fijner. De sfeer en de groep zijn natuurlijk ook belangrijk. En al onze docenten hebben een eigen stijl, ook al geven we allemaal moderne dans. Al die dingen bepalen waar jij het meeste thuis voelt. Als je twijfelt raad ik je altijd aan om een proefles te volgen. Door meteen mee te doen, kun je goed voelen of de les wat voor je is. En je leert meteen de groep een beetje kennen. Naderhand volgt een kort gesprekje met onze vakkundige docenten hoe je het hebt ervaren en krijg je een persoonlijk advies op basis van wat we van je hebben gezien en wat jij belangrijk vindt.

Mijn tip: zet je verbeelding aan en wees creatief!
Creativiteit is dé manier om je stijl te verbreden, jouw eigenheid in dans te ontwikkelen en samen vette choreo’s te maken! Daarom zit in alle lessen van Nieuwe Veste een stukje dansonderzoek, waar je experimenteert met beweging en zelf ook danst maakt. En je krijgt les vanuit verschillende inspiratiebronnen, zoals werk van bekende choreografen, maar ook schilderkunst, gedichten of materialen om mee te dansen. Dans je al een tijd in een bepaalde stijl, dan is het ook goed om een keer andere stijl te proberen. Het voegt altijd iets toe aan jouw danskwaliteiten. Krijg je geen genoeg van dans en gaan verschillende stijlen je makkelijk af? Dan is de dansacademie misschien wel iets voor jou. 

Heb je een vraag, of wil je een keer een proefles doen? Mail me via Audrey Pistorius, (Coördinator Dans) a.pistorius@nieuweveste.nl