Nieuws »  Informatiepunt Digitale Overheid nu ook bij Nieuwe Veste bibliotheek zuid

Informatiepunt Digitale Overheid nu ook bij Nieuwe Veste bibliotheek zuid

Gepubliceerd: 06-02-2020


Nieuwe Veste gaat van start met 2e Informatiepunt Digitale Overheid

Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) gaat ook bij Nieuwe Veste locatie bibliotheek zuid van start. Dit is een nieuwe dienstverlening. Het is bedoeld voor inwoners die niet digitaal vaardig zijn. Bibliotheken en overheidsorganisaties werken daarbij samen. In juli 2019 opende het eerste IDO in Breda bij bibliotheek noord in de Haagse Beemden.

Nederland telt zo’n 4 miljoen mensen die moeite hebben met de digitale overheid. Bijvoorbeeld met de digitale Berichtenbox van MijnOverheid.nl. Het gaat vaak om zaken als huurtoeslag en zorgtoeslag, of het kindgebonden budget. Over belastingzaken of studiefinanciering. Of over het rijbewijs, het betalen van (verkeers)boetes en over pensioenen en uitkeringen.

Om digitaal vaardiger te worden, kun je al deelnemen aan computercursussen. Hieraan wordt nu dit informatiepunt toegevoegd. Een plek waar je op weg worden geholpen met de genoemde onderwerpen. Veel mensen die hulp zoeken hebben meerdere problemen. Zoals laaggeletterdheid, schuldenproblematiek of eenzaamheid. De medewerkers zijn opgeleid om er juist voor deze mensen te zijn. Zij helpen je bij het vinden van informatie op internet. En verwijzen op een goede manier door. Naar een instantie die je verder kan helpen.

Zorg voor elkaar Breda, Taalhuis Breda en Nieuwe Veste maken dit samen mogelijk. Door de krachten te bundelen, kunnen mensen met een hulpvraag nog beter worden geholpen. Bij bibliotheek noord is op 3 juli het Informatiepunt geopend door wethouder Miriam Haagh. Samen met Gertjan Endedijk van Nieuwe Veste en John Beckers van Zorg voor elkaar Breda.

Bibliotheek zuid gaat vanaf 18 februari ook van start. In deze bibliotheekvestiging aan de Allerheiligenweg kunnen mensen nu terecht met hun vragen over de overheid. Bibliotheekmedewerkers helpen met het vinden van informatie op internet en verwijzen door naar de juiste instanties.

Het informatiepunt is geopend tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheekvestigingen.

Het Informatiepunt Digitale Overheid komt voort uit een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek, de openbare bibliotheken in Nederland, Manifestgroep-partijen (de Belastingdienst, CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB en UWV), Taalhuis Breda en Zorg voor elkaar Breda.

Meer informatie