Nieuws »  Kinderboekenweek 2022

Kinderboekenweek 2022

Gepubliceerd: 07-12-2021
De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen! en vindt plaats van 5 t/m 16 oktober.

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt cadeau gedaan door de boekwinkel tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van ten minste € 12,50 aan kinderboeken. Het prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor een aantrekkelijke prijs. Voor de elfde keer zal Kinderen voor Kinderen bij het thema van de Kinderboekenweek weer een passend lied uitbrengen, dat tevens de titelsong is van het gelijknamige nieuwe album.

Thema 2022: Gi-ga-groen!
In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen? Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!Andy Griffiths en Terry Denton, bekend van de populaire De waanzinnige boomhut-reeks, maken als eerste buitenlandse auteur en illustrator het Kinderboekenweekgeschenk voor de 68ste Kinderboekenweek. Met hun humoristische boeken hebben Andy Griffiths en Terry Denton heel veel kinderen het plezier van lezen laten ontdekken en daarom zijn wij vereerd dat zij het Kinderboekenweekgeschenk schrijven. 

Nieuwe Veste
Bij Nieuwe Veste wordt van alles georganiseerd in het kader van de Kinderboekenweek. Momenteel werken we hard aan het programma.
Nog niet alles is helemaal rond en details volgen nog, maar het volgende is al bekend:
  • Woensdag 5 tot woensdag 19 oktober: Bijententoonstelling (alle leeftijden)
  • Woensdag 5 en 12 oktober: Op avontuur met een prentenboek (2 - 6 jaar)
  • Woensdag 5 oktober: Gi-ga-groen een voorstelling van Letter Belangrijk (4 - 8 jaar)
  • Zondag 9 oktober: Voorlezen bij Boerderij Wolfslaar (4 - 8 jaar)
  • Woensdag 12 oktober: Voorstelling Flore Explora (4 - 9 jaar)
  • Woensdag 12 oktober: Jacques Verzijl leest voor uit eigen werk (5 - 6 jaar)
  • Zondag 16 oktober: Voorstelling Archi Amici (alle leeftijden)

Over de schrijvers van het Kinderboekenweekgeschenk Andy Griffiths en Terry Denton
Andy Griffiths woont met zijn vrouw Jill in Melbourne. Hij heeft twee dochters. Griffiths begon al vroeg verhalen te verzinnen voor zijn vrienden op school. Later werd hij leraar Engels en schreef hij grappige verhalen voor zijn leerlingen. In 1997 werd zijn eerste boek uitgegeven. Griffiths zet zich in voor geletterdheid en ontving in 2015 de Dromkeen-medaille ter ere van zijn buitengewone bijdrage aan de Australische kinderliteratuur. Griffiths werkt al jaren succesvol samen met illustrator Terry Denton aan De waanzinnige boomhut-reeks.  

Terry Denton woont met zijn vrouw aan het strand in Melbourne. Ze hebben drie kinderen. Terry is niet alleen illustrator, maar ook auteur en beeldend kunstenaar. In zijn illustratief werk zit heel veel humor. Humor die perfect past bij de grappen van Andy Griffiths.

In de waanzinnige boomhut is alles mogelijk. Het eerste boek uit de reeks won meteen verschillende prijzen. Het vierde boek, De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen, werd Book of the Year bij de Australian Book Industry Awards. Het was voor het eerst dat een kinderboek deze prijs won. De reeks verscheen ondertussen in meer dan 35 landen en werd ook bij ons meermaals bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. In België en Nederland werden er al meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Ondertussen werden er al meer dan 1,3 miljoen exemplaren van De waanzinnige boomhut verkocht.

Marije Tolman
Marije Tolman (Beuningen, 1976) studeerde grafisch en typografisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie in Den Haag en Illustration & Design aan het Edinburgh College of Art, in Schotland. Ze liep stage in Italië bij Fabrica, de studio van Oliviero Toscani. Inmiddels woont ze in Den Haag met haar man en twee kinderen en werkt ze in haar atelier in de oude binnenstad. Haar kunstwerken zijn puur analoog en combineren druktechnieken vermengd met tekenmaterialen. Elk boek of project is een expeditie, op zoek naar de juiste sfeer en bestemming.

Het prentenboek De boomhut (2010) tekende zij samen met haar vader, beeldend kunstenaar Ronald Tolman. Het boek werd wereldwijd enthousiast ontvangen en in vele landen vertaald en bekroond: het Gouden Penseel, Silent books list of honour IBBY (Italië), Bilderbuchpreis Troisdorf Bilderbuchmuseum (Duitsland), Bilderbuchpreis Vienna (Oostenrijk), nominatie USBBY (Verenigde Staten), shortlist Deutscher Jugendliteraturpreis (Duitsland), shortlist Gouden Uil (België), Bologna Ragazzi Award (Italië). In 2019 ontving Tolman een Zilveren Penseel voor het prentenboek Vosje.

Edward van de Vendel, die de boeken van Griffiths en Denton vertaalde, zal dit ook voor het Kinderboekenweekgeschenk doen.
Illustrator Marije Tolman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Bekijk alle activiteiten en meer van Nieuwe Veste Bibliotheek op onze speciale Kinderboekenweek-pagina