Nieuws »  Leer ook werken met computer en internet: Het verhaal van Els

Leer ook werken met computer en internet: Het verhaal van Els

Gepubliceerd: 27-08-2020
Het verhaal van Els

Kunnen werken met de computer is steeds belangrijker. Een afspraak maken bij de gemeente gaat zelfs via internet. In Breda zijn meer dan 35.000 mensen niet digitaal vaardig. Vooral veel ouderen hebben de digitale boot gemist. En dat is begrijpelijk want vroeger hadden we dit niet nodig. En de zin om op latere leeftijd aan de slag te gaan op de pc, is er vaak niet.
 
“Ik was een kei in anderen voor mijn karretje spannen. Voor ieder dingetje op het internet wist ik wel iemand die dat effekes voor mij kon regelen. Het knaagde wel hoor, want ik liep vaak achter de feiten aan. En ik baalde dat ik niet handig was met mijn mobiele telefoon, maar ik had er gewoon geen zin in.” Dit vertelt Els (79 jaar), sinds 2 jaar een trouwe bezoekster van Nieuwe Veste en Taalhuis Breda. Taalhuiscoördinator Rinske Faas hoort dit soort voorbeelden vaak. Daarom is ze zo trots op het werk van Taalhuis Breda: “Het is belangrijk om mensen te helpen om te gaan met de computer en het internet. Na die eerste grote stap gaat er een wereld voor ze open. Veel wordt makkelijker en ze zijn minder afhankelijk van anderen. Dat geeft een gevoel van trots en zelfstandigheid”.
 

“De jeugd krijgt de digitale wereld met de paplepel ingegoten...”

 
Els had wel een laptop maar wist er verder eigenlijk niks van. “Ik ben bijna 80 jaar en heb nooit de kans gehad om te leren omgaan met de computer. De jeugd krijgt de digitale wereld met de paplepel ingegoten, maar veel ouderen krijgen deze kans niet. Het was bij mij ook gewoon niet nodig, mijn man deed alles. En na zijn overlijden kreeg ik eerst hulp van lieve mensen om me heen. Maar ik wilde het ook zelf kunnen! Ik werd gewezen op de cursus ‘Digisterker’. Dat was het begin van een hele grote ontwikkeling. Daar ben ik nu echt blij mee.”
Rinske Faas: “Wij kennen het Bredase aanbod dus we kijken eerst wat het beste bij iemand past”
 
En... het is (bijna allemaal) gratis!
Taalhuis Breda biedt hulp om handiger met de computer om te gaan. Er zijn internetcursussen, oefenmomenten en taalgroepen. Allemaal onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers. De activiteiten vinden plaats in Nieuwe Veste, bibliotheek centrum. “En we werken veel samen met partners in de stad zoals SeniorWeb, Zorg voor elkaar Breda en Stichting Lezen & Schrijven. We kennen het Bredase aanbod, dus afhankelijk van de vraag, kijken we wat het beste bij iemand past. In een groep of alleen. Gratis of voor een kleine bijdrage. We hebben echt veel te bieden”, zegt Rinske Faas. Haar team geeft telefonisch informatie en persoonlijk advies. Vanaf september gaat Nieuwe Veste weer open voor groepen, natuurlijk met voldoende afstand. Thuis aan de slag kan ook. Veel is wel mogelijk en daar helpt het Taalhuis bij.
 
Super trots
Els is steeds handiger, ook met haar mobieltje. Ze hoeft niet meer voor ieder wissewasje aan te kloppen bij anderen. Ze kan nu zelf mailtjes versturen en ontvangen, kan overweg met mijnoverheid.nl en regelt zelf haar bankzaken en zorgverzekering. Allemaal via de computer. Ook stuurt ze steeds vaker een WhatsApp naar haar kleinkinderen. Ze is super trots op wat ze heeft geleerd bij Taalhuis Breda.