Nieuws »  Leerling Nieuwe Veste solist bij ZomerOrkest Nederland

Leerling Nieuwe Veste solist bij ZomerOrkest Nederland

Gepubliceerd: 22-02-2023
ZomerOrkest Nederland
ZomerOrkest Nederland (kortweg ZON) heeft als doel om blaasmuziek in Nederland te promoten. Door het geven van concerten in een informele setting belicht het orkest de vele kanten van blaasmuziek. De traditionele uniformen zijn thuisgelaten; de ‘concertkleding’ bestaat uit vrijetijdskleding en de concerten worden gegeven op terrassen, in parken en drukbezochte festiviteiten. Het ZON is qua muziekstijl van alle markten thuis, van Barok tot Rock.
Om dit te bereiken wordt het ZON elk jaar opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland.
Zij studeren in korte tijd een uitdagend programma in onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. De dirigenten van het ZON wisselen jaarlijks; dat wil zeggen, elke dirigent wordt in principe voor twee jaar aangesteld, met elk jaar één nieuwkomer.

Het orkest gaat van 26 juli tot en met 6 augustus op tournee in Nederland. 

Solist ZON 2023
Thomas Lieshout, hoornleerling van docent Marjolein Damen, heeft de eer gekregen dit jaar als solist mee te gaan met het orkest. 
Op erg jonge leeftijd kreeg hij blokfluitles op zijn basisschool. Al snel ontdekte hij meer instrumenten en zo werd hij verliefd op de hoorn! Sinds hij 8 jaar is volgt hij hoornlessen bij Nieuwe Veste in Breda. Vanuit hier is hij terecht gekomen bij twee harmonieorkesten; Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage en Euphonia Teteringen. Bij beide orkesten vervult Thomas taken als dirigent van het jeugdorkest en werver van nieuwe (jeugd)leden. Nadat hij in de zomer van 2021 voor zijn C-bijzonder examen met lof slaagde, is hij naar het Euregio Jeugdorkest gegaan. Hier speelt hij nu nog steeds in.
Thomas rondt dit jaar zijn vwo af en gaat daarna de opleiding tot docent muziek volgen. Hij brengt graag muziek aan anderen over en vindt het mooi hen te enthousiasmeren om zelf ook muziek te maken.