Nieuws »  Makersbase maakt het mogelijk

Makersbase maakt het mogelijk

Gepubliceerd: 13-01-2021
Een inspirerende ruimte waar jij een wereld van onbeperkte creativiteit en techniek binnenstapt. Makersbase van Nieuwe Veste is dé plek voor Bredanaars die iets willen leren. Hoe je bijvoorbeeld een 3D-print ontwerpt én maakt. Hoe jij een toffe video maakt met behulp van een green screen. Of hoe je met een laser op leer graveert. Onder begeleiding van makerscoaches ontdek je welke technische of ambachtelijke projecten jou liggen. En dat allemaal gratis!

Twee van die makerscoaches zijn Marjan en Sven. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt over technische snufjes, ambachtelijke uitvoeringen en alles daar tussenin. “Samen met jou zoek ik wat jou precies interesseert en daar ga je mee aan de slag. Individueel, met hulp van mij en anderen”, aldus Marjan.

Community’s
Wil je even aan je eigen project werken, maar wel de machines en apparaten gebruiken die bij Makersbase staan? Daarvoor zijn de inloopmomenten op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag geschikt. Los daarvan begeleiden Sven en Marjan ieder een zogeheten community. Hier krijg je de ruimte en mogelijkheid om te werken aan een project dat je zelf verzint óf doe je mee aan de thema’s die Sven en Marjan bedenken.

Aan de slag met lasersnijden of programmeren
“De Tech Community is iedere donderdag van 18.00 tot 22.00 uur. Wekelijks lopen hier verschillende mensen binnen, van 16 tot ongeveer 60 jaar”, vertelt Sven. “Mensen komen met een bepaald idee binnen en ik zorg dat zij dit leren en kunnen uitvoeren. Het is niet de bedoeling dat iemand een 3D-print wil hebben en dat wij die maken. Leren staat hier centraal. Zo leren sommige kinderen hoe ze stopmotionanimaties kunnen maken, terwijl anderen lasersnijden of leren programmeren.”

Mondkapjes maken of kleding ontwerpen
Lijkt borduren op hout jou wat? Altijd al eens op leer willen graveren of aan de slag met haken, breien en tekenen? Sluit dan aan bij de Craft community, iedere woensdagavond van 18.00 tot 22.00 uur. “Iedere week bedenk ik een leuk project waar je mee aan de slag kunt, maar het is ook helemaal goed als je al wat in gedachten hebt. Oók als je niet weet of je het kunt. Het is helemaal niet erg om fouten te maken, dat maakt ons juist blij: het hoort bij het leerproces”, legt Marjan uit. “Een mislukt experiment bestaat nou eenmaal niet.”

Helaas zijn de inloopmomenten tijdens de lockdown niet mogelijk.
Maar de community’s gaan online! Wil je hier meer over weten, mail dan naar makerscoach@nieuweveste.nl.

Alles kan
“Alles kan gewoon”, vertelt Sven. “Of je hier nu komt voor artistieke uitingen of juist iets heel praktisch maakt. Een zelf ontworpen puzzel bijvoorbeeld. We hebben hier vrijwel alle middelen in huis om jouw prototype, 3D-standbeeld, sleutelhanger of testopstelling te maken. Marjan en ik hebben allebei heel andere kennis en daardoor vullen we elkaar en de mensen hier goed aan.”

Hechte groepen
“We zien veel dezelfde gezichten wekelijks terugkomen. Dat is de harde kern. Zowel Tech als Craft heeft een WhatsAppgroep waarin vragen, resultaten en updates worden gedeeld. Heel erg leuk”, aldus Sven. “Los daarvan organiseren we ook weleens workshops of themadagen”, voegt Marjan toe. “Als je nog twijfelt of Makersbase bij je past, kun je hier rustig rondkijken. Als je eenmaal bent geweest, borrelen de ideeën vaak vanzelf op.”

Gratis én vrijblijvend
Is een bezoekje aan Makersbase echt in álle gevallen gratis? “Je zit nergens aan vast”, legt Marjan uit. “Of je nu wekelijks komt, maar één keertje of af en toe een half uurtje aansluit: alles is helemaal goed. Het enige wat je betaalt zijn je materiaalkosten.” Meer weten over Makersbase of benieuwd naar de openingstijden en meer? Check de website of bekijk direct welke (online) workshops op de planning staan.

NB: Dit artikel is ook te lezen in Indebuurt