Nieuws

Bij Nieuwe Veste kun je meer!

Nederland Leest 2018: voeding

Gepubliceerd: 11-10-2018
De een houdt van zoet eten, de ander heeft liever iets hartigs. Soms wil je een uitgebreide maaltijd, een andere keer ga je voor een snelle hap. Wat je ook lekker vindt en hoe je het ook eet: zonder voedsel kun je niet leven. We zijn wat we eten. Daarom draait het dit jaar tijdens Nederland Leest om voeding. Bij Nieuwe Veste staan de hele maand november allerlei activiteiten rond het thema op het menu, met op zondag 4 november de kick-off tijdens een dag vol feestelijke ingrediënten.

Je bent wat je leest
Tijdens Nederland Leest geeft de bibliotheek het boek ‘Je bent wat je leest’ cadeau, of je nu lid bent of niet (zolang de voorraad strekt). Het boek is exclusief geschreven voor de bibliotheek en staat vol met smakelijke verhalen van schrijvers Rosanne Hertzberger, Joël Broekaert, Pierre Wind, Charlotte Kleyn en Marion Pauw. Ronald Giphart, ambassadeur van Nederland Leest, schreef het voorwoord. Lezen is belangrijk om mee te doen in de maatschappij. Nieuwe Veste draagt daarom graag bij aan het leesplezier van Bredanaars. 

Junior editie
Voor 10 tot 14 jarigen is er een speciale junior editie van Nederland Leest rond het boek ‘Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden’. In het boek staan leuke experimenten. Ook krijg je antwoord op vragen als Wie is die Margherita uit de gelijknamige pizza en waarom doen Engelsen azijn over hun friet, terwijl wij meer van mayonaise houden? Deze speciale editie wordt op scholen die meedoen uitgedeeld.

Kick-off Breda Leest
Kom op zondag 4 november naar Nieuwe Veste voor de kick-off van de lekkerste editie ooit van Breda Leest. Op het menu staan allerlei gratis activiteiten. Schrijver Jaap Seidell komt vertellen over zijn boek Het voedsellabyrint en leidt je weg uit het doolhof van eetadviezen en -trends. Je komt deze dag meer te weten over de Voedselbank. Geldt hier ‘eigen schuld, dikke bult’, of is de werkelijkheid toch wat genuanceerder? Makersbase geeft een kijkje in de (makers)keuken en Bredase groene ondernemers laten je proeven van al het lekkers dat ze meenemen.

Lekkere letters
Wat is jouw lievelingsgerecht? Neem plaats aan een mooi gedekte tafel en wissel recepten uit. Nieuwe Veste hoopt op een tafel vol culturen met na afloop een uniek boekje vol favoriete recepten van en voor (nieuwe) Bredanaars. Speciaal voor kinderen van 4 tot 8 jaar is er Botje Bij, waarbij ze leren programmeren met dit vriendelijke programmeerrobotje. Luister verder nog naar de swingende liedjes uit de musical Hotdog en test je kennis over voeding tijdens een pubquiz. Wie weet win je een smakelijke prijs.

Meer activiteiten op het menu bij Nieuwe Veste
Is je honger na deze dag nog niet gestild? De hele maand november zijn er activiteiten bij Nieuwe Veste. Je kunt meedoen aan een fruitsaladelied, een lezing van Jan Paul Schutten, schrijver van ‘Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden’ bijwonen, meer te weten komen over de rijke voedsel- en drankgeschiedenis van onze bourgondische stad en over vernieuwingen in de voedselindustrie. 

Pizza debat
Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen zich opgeven voor een Pizza debat en hun mening laten horen over ‘lekker vette’ onderwerpen. Kinderen tot 12 jaar zijn welkom in het pop-up laboratorium van mejuffrouw P. Anne Koek en haar assistente Ella Paella en kunnen hier zingen, dichten en knutselen. Ook komt Botje Bij in november nog een paar keer langs. Als toetje heeft Nieuwe Veste uit de goedgevulde menukaart van Spotify verschillende dagschotels samengesteld om je muzikale honger te stillen.

Meer weten? Kijk op www.bibliotheekbreda.nl