Nieuws »  Nieuwe Veste genomineerd voor de BLAStprijs 2020

Nieuwe Veste genomineerd voor de BLAStprijs 2020

Gepubliceerd: 23-09-2020


De BLAStprijs, de Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw, is een initiatief van het Bredase architectuurplatform BLASt, ondersteund door de gemeente Breda. Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, staat deze keer in het teken van het publieke gebouw.
 
De keuze voor de categorie Beste publieke gebouw is gemaakt voor aanvang van de coronacrisis en ook de deadline voor de inzendingen lag daarvoor. In april werd de uitreiking geannuleerd. Deze crisis onderstreept op een vervreemdende manier het belang van het publieke gebouw. Het is onwezenlijk om een bibliotheek zonder bezoekers, een campus zonder studenten of een gedenkplek met nauwelijks publiek te beoordelen.
 
Procedure
Architecten, ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers zijn opgeroepen om hun project voor de BLAStprijs aan te melden. De jury heeft uit alle aanmeldingen vier nominaties gekozen. De projecten worden beoordeeld op hun architectonische, ruimtelijke en maatschappelijke kwaliteit.  Voorwaarde is dat ze zijn gerealiseerd in de afgelopen drie jaar. 
 
Jury
De vakjury bestaat dit jaar uit architect Ingrid van der Heijden (partner CIVIC architects), Bas van der Pol (directeur Architectuur Instituut Rotterdam) en architect Johan De Wachter (partner JDWA).
 
Nominaties
Er is een groeiende maatschappelijke behoefte aan publieke ontmoetingsplekken. Nieuwe gebouwen kunnen daarin een belangrijke rol vervullen.
 
De genomineerden zijn:
Transformatie campus BUas door INBO/Culd
Ontwerp Generaal Maczek Memorial door Oomen Architecten
Verbouwing Nieuwe Veste door AHH
Uitbreiding en verbouwing Zuylen uitvaartverzorging door Baudoin van Alphen Bergers architecten 

Prijs
De BLAStprijs is een Bredase roede, een historisch bouwkundige lengtemaat die uniek was voor de Baronie van Breda. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in de Teruggave.  Wethouder Marianne de Bie reikt de prijs uit. Presentatie is in handen van Mathias Lehner.

Uitreiking online zien
Woensdag 30 september, 20.00 uur, online: www.BredaNU.nl/blastprijs (of Ziggo kanaal 40)