Nieuws »  Tips van De Kunstsalon

Tips van De Kunstsalon

Gepubliceerd: 08-04-2020

Door: Esther van Rosmalen

Tip update 1 mei
 

Vandaag (vrijdag 1 mei) was het alweer de laatste online Kunstsalon. En hoewel we onze technische vaardigheden wel wat hebben moeten verbeteren is de tijd toch omgevlogen met alles wat we hebben gezien. De actualiteit van deze week was geminimaliseerd tot een blik op de facturenkunst van Daniëlle van Ark. Geïnspireerd door Jonathan Monk die zijn bonnetjes gebruikt als materiaal weet ook Daniëlle haar kosten om te zetten tot inkomsten. En stonden we stil bij het troostkunst initiatief van het Stedelijk Museum Schiedam. Via posters, gemaakt door de plaatselijke kunstenaars, wordt de Schiedamse bevolking toch van kunstuitingen voorzien die nu hangen achter de ramen van de bewoners. Voor degenen die zich afvroegen waar de posters in het Bredase straatbeeld vandaan kwamen met instructies voor Coronatijden, dat is een initiatief van Graphic Matters. Van de oproep die door het Haagse Studio Lennarts & de Bruijn hebben ze twaalf posters geselecteerd en opgehangen.
 
Van wandelen in de stad trokken we door naar andere streken en buitengebieden. Kunstenaar en schrijver Dorien de Wit heeft verschillende audiowandelingen gemaakt zoals  bijvoorbeeld Tijd is een afstand, waarmee je drie verschillende wandelingen kunt maken op drie bijbehorende locaties in de Waalspring te Nijmegen. Je verplaatst je niet alleen door het landschap, maar ook tussen, feit en fictie, heden, verleden en toekomst. Ook gewoon thuis te beluisteren. We bleven nog iets langer hangen in Nijmegen voor de nu gesloten expositie Under Construction van kunstenaar Anne Wenzel, waarvan we hopen dat we deze nog kunnen zien als we eindelijk onze excursie mogen maken. Tot het zover is hebben we ons mogen verdiepen in een filmpje hoe Anne een indrukwekkende acht meter hoge fontein heeft mogen bouwen met als titel Re-defining Balance voor de rechtbank in Zwolle. Symbolisch genoeg is ook dit werk niet zomaar te bekijken, ook buiten Coronatijd kunnen kunstwerken in isolatie staan.


Tip update 22 april

Het begint zo langzamerhand op te vallen dat het kunstnieuws steeds meer beschouwend van vorm is. Logisch, want je kunt niet blijven schrijven over tentoonstellingen die niemand kan zien. De rol van de recenscent begint te veranderen, zo tipte Hans den Hartog Jager naar aanleiding van de grote Andy Warhol expositie in Tate Modern, nu gesloten lees dit artikel, om vooral ook tijd te besteden aan andere details waar je normaal de tijd niet voor neemt zoals het filmpje Andy Warhol eating an hamburger, nostalgie verzekerd. Het gevoel krijgt nu een belangrijke rol, want wat betekent het voor onze beleving om via virtuele methodes een museum te bezoeken? Bianca Stigter vergeleek het met de vos in uit de film van Francys Alys. Eenzaam dolend door lege zalen van National Portrait Gallery te London, somt trekt iets zijn aandacht, maar kijkt de vos wel echt?
 
Bij het bespreken van het werk van Ralf Kokke, kwam naar voren dat hij zich door het dagelijks leven én de kunsthistorie laat inspireren, en dan vooral wat er in de tijd speelde dat het kunstwerk is gemaakt. Dat roept de nodige vragen op welke kunstwerken we de komende jaren kunnen verwachten, of hoe bestaande kunstwerken in dit Coronatijdperk nieuwe interpretaties krijgen. In figuurlijke zin, maar ook letterlijk zoals bijvoorbeeld Eating a burger with Andy Warhol.
 
Hoewel afstand geen obstakel meer is, toch een virtuele tip uit de buurt, de Bredase kunstenaar Frans van Veen heeft na vorige maand een werkperiode in AiR Van Gogh te hebben afgesloten nu een tentoonstelling in de Van Gogh galerie. Deze is te bezoeken in de huiskamer buiten openingstijden.

Tip update 16 april

Afgelopen keer (vrijdag 10 april) kwam een minder leuk bericht ter sprake in De Kunstsalon. Een kwart van de musea staat op omvallen omdat ze simpelweg geen inkomsten meer hebben. Ondanks alle mooie initiatieven zoals virtuele tentoonstellingen, videorondleidingen en minidocumentaires is één ding niet op te lossen namelijk de aanwezigheid van het publiek. Aan de andere kant, nu tijd en afstand geen rol meer spelen kun je wel overal ter wereld exposities bezoeken. Zo hebben we gekeken naar een fijne manier om digitaal te tonen zoals bij het Rijksmuseum Twente: Beauty is a line. Met kunstwerken van onder andere Picasso, Matisse, maar ook vele andere kunstenaars waarbij de lijn een hoofdrol speelt, is de tour goed voorzien van uitleg en korte filmpjes.
 
Om zelf ook een lijn aan te brengen in onze nieuwe manier van werken zijn we ‘ afgereisd’ naar het Guggenheim Museum New York. Een museum dat “zo bijzonder is dat ik vergeten ben wat ik daar gezien heb” aldus de ervaringsdeskundigen onder ons. Dat probleem was nu dan gelukkig niet aan de hand, al is het online navigeren wel ingewikkelder dan het traploze wandelen in dit prachtige en beroemde gebouw ontworpen door Frank Lloyd Wright.
 
Via een reeks van associaties kwamen we terecht bij het werk van Yinka Shonibare, want lang niet iedereen weet dat er van deze wereldberoemde Brits-Nigeriaanse kunstenaar een Wind Sculpture staat in Breda. Om precies te zijn in de Lange Brugstraat voor de ingang van de Barones. Leuk om te weten is dat hij zich onder andere laat inspireren door iets typisch Nederlands, namelijk de patronen op de textielproducten van Vlisco, Brabants best kept secret. Dit werk kun je gelukkig wel bekijken gewoon op straat zonder anderhalve meter afstand. Nu ja, wel van elkaar natuurlijk.

Tips van 3 april

Alles gaat nu digitaal, ook vandaag (vrijdag 3 april) de eerste les online bij De Kunstsalon waar we gesproken hebben over kunst in het nieuws. Misschien niet wat je verwacht in deze tijden, maar nu de berusting met ons lot is ingedaald hebben we weer oog voor de zaken die ons leven waarde geven. Kunst dus! En dan blijkt er heel veel nieuws te zijn zoals bijvoorbeeld AI Wei Wei die ons een hart onder de riem steekt vanaf de site van Palazzo Strozzi

We hebben ons verbaasd over hoe open hij, ondanks eerdere slechte ervaring van huisarrest en arrestatie vanwege zijn kunst, toch open en zonder voorbehoud spreekt. Ook David Hockney heeft een mooie boodschap voor ons. Do remember they can't cancel the spring. Neem een kijkje op zijn instagrampagina als je wil zien hoe deze 82 jarige kunstenaar superactief is en strijdbaar. 

En als laatste, de internethit van het moment, Pieter van Os (NRC) tipte op hoe de wereld er uit zou zien in de ogen van José Manuel Balester. Kunstwerken zonder de mensen, wat blijft er dan over en waar zijn ze. Als je daarnaar nieuwsgierig bent hier een filmpje met een overzicht van deze serie werken.