Nieuws »  Ontwerp je eigen kettingreactie

Ontwerp je eigen kettingreactie

Gepubliceerd: 20-05-2020
Maakchallenge: Ontwerp je eigen kettingreactie
Makersbase van Nieuwe Veste laat kinderen en jongeren de mogelijkheden van creatieve technologie ervaren. Dat doen we normaal live in de makersplaats van Nieuwe Veste maar tijdens de corona-lockdown komen we naar je toe. Via online makerworkshops (zie www.makerstream.nl), activiteiten als Coderdojo en Code-middag, maar ook met uitdagende maakchallenges. Zo kun jij je creatieve ideeën vorm geven, met middelen die je gewoon in huis hebt!

De Uitdaging:
Maak een kettingreactie. Kies zelf aanpak, thema en techniek. Begin bij A (links) en eindig bij B (rechts). Maak je kettingreactie zo lang mogelijk.

De Maakchallenge is gebaseerd op de ‘Rube Goldberg machine’, vernoemd naar de Amerikaanse cartoonist Rube Goldberg. Het is een complex apparaat dat een zeer eenvoudige opgave, soms onnodig langzaam, indirect en omstandig uitvoert. Daarbij worden verschillende delen (bijvoorbeeld conservenblikken, kogels en bindtouw, enz.) zo opgebouwd, dat ze een kettingreactie geven die uiteindelijk helemaal aan het eind zijn doel bereikt. Een geweldig voorbeeld is de prachtige videoclip bij het nummer ‘This too shall pass’ van OK Go. Kettingreacties maken is niet alleen heel leuk, maar ook leerzaam. Hoe zorg je ervoor dat de energie telkens wordt doorgegeven?

Deze Maakchallenge is ontwikkeld door Astrid Poot en Per-Ivar Kloen in het kader van de activiteiten van Heel Nederland Maakt, een initiatief uit 2018 van Makereducation.nl. Stichting FabLab Benelux stelt de Klooikoffers beschikbaar voor Nieuwe Veste, met technisch gereedschap en tips die je helpen om de kettingreactie naar een ‘next level’ te tillen  De Makerscoaches van Makersbase Breda ondersteunen je met een online workshop en helpen je als je even vastloopt met je kettingreactie.

Hoe werkt het?
Zie www.makersbase.nl voor alle informatie en inspiratie voor deze uitdaging. Durf jij de extra uitdaging aan om elektronica toe te voegen aan je kettingreactie? Stuur dan een mail naar Makerscoach@nieuweveste.nl. Er zijn 20 Klooikoffers  beschikbaar. In ruil voor deze doos willen wij natuurlijk wel het eindresultaat van je kettingreactie zien én delen met ander makers via onze social media kanalen.

Samenwerking met Stichting Fablab Benelux
De Klooikoffers worden aangeboden door Stichting Fablab Benelux. De stichting ondersteunt het makersklimaat door de ontwikkeling van Fablabs. Ook Makerbase is ontstaan vanuit Fablab Breda. Daarnaast faciliteert Stichting Fablab Benelux het makersonderwijs, o.a. door het verstrekken van vouchers voor deskundigheidsbevordering op dat vlak. Diverse Bredase scholen in het basis en voortgezet onderwijs maakten daar gebruik van. De Nassau zette het in op 3D printen, met een uitdagend en vakoverstijgend lesaanbod als resultaat.

Op dit moment verkent Nieuwe Veste samen met Stichting Fablab Benelux de behoefte naar een landelijk platform voor makerseducatie. Wil je daaraan bijdragen, neem dan contact op met Karlijn Muller, programmamaker Makerbase (k.muller@nieuweveste.nl en 06-12999726).