Nieuws

Bij Nieuwe Veste kun je meer!

Op weg naar een Culturele Markthal

Gepubliceerd: 04-02-2019
Entree Molenstraat
Nieuwe Veste is aan het veranderen. We hebben een nieuwe koers, ‘Partner in Participatie’, hanteren één naam voor onze functies en we hebben een nieuwe huisstijl. Als onderdeel van onze nieuwe koers willen wij de culturele en maatschappelijke participatie van de Bredanaar vergroten. Wij willen een plek zijn waar het bruist van creativiteit en ontwikkeling.

 
Samen met partners zorgt Nieuwe Veste dat iedere inwoner toegang heeft tot cultuur. Hiervoor is het nodig om onze hoofdlocatie aan de Molenstraat aan te passen. Het wordt dé kleurrijke en bruisende plek in de stad waar je jezelf kunt ontwikkelen en anderen kunt ontmoeten.
 
TribunetrapHoe gaat het eruit zien?
Samen met architect Herman Hertzberger zijn de plannen ontstaan voor een culturele markthal. 
Aan de Molenstraat komt één ingang die richting de straat wordt verplaatst. Binnen komt een nieuwe horecagelegenheid met openslaande deuren naar de tuin. De monumentale moerbeibomen blijven staan en er komt een terras waar eerst de vijver was. De verdiepingen van het gebouw worden met elkaar verbonden door een tribunetrap. Je kan hier plaatsnemen en lezen, maar de trap kan ook als tribune worden gebruikt bij concerten, voorstellingen of presentaties.
 
Werkzaamheden gestart – we blijven gewoon open
Regelmatige bezoekers aan het gebouw zal het niet zijn ontgaan: de werkzaamheden zijn begonnen. In de binnentuin zijn hekken rond de moerbeibomen geplaatst, het water en de vissen zijn uit de vijver en zand wordt gestort. Binnen zijn boeken verplaatst, tafels verschoven en er worden delen van het gebouw afgeschermd, zodat daar gewerkt kan worden aan de nieuwe inrichting. Terwijl de werkzaamheden in volle gang zijn, blijven we gewoon open.
 
Ingang via Oude Vest en St. Janstraat
De hoofdingang wordt tijdens de werkzaamheden afgesloten. Wil je naar de bibliotheek, concertzaal, balletzaal, muzieklokalen, Kober Vestetuin of Volksuniversiteit? Dan maak je gebruik van de ingang aan de Oude Vest.
 
Wil je naar de theaterzaal, de regentenkamer of de lokalen beeldend en theater? Dan kom je via het binnenplein aan de St. Janstraat. Neem daar de groene deur. Mindervaliden kunnen bij beide ingangen gebruik maken van een lift.
 
Gratis koffie en thee
De horeca in het leescafé is gesloten. Broodjes, soep en andere versnaperingen zijn tijdelijk niet verkrijgbaar. Je kunt gebruik maken van onze automaten voor een gratis kopje koffie en thee.
 
Jeugdboeken en –dvd’s
De jeugdboeken zijn verplaatst naar de stilteruimte aan de kant van de Oude Vest. Hier vind je prentenboeken voor peuters en kleuters, A, B en C leesboeken, informatieve jeugdboeken en dvd’s. Sinds 1 januari is het lenen van jeugd-dvd’s gratis!
 
Jeugdbibliotheek in voormalige StilteruimteVolg de roze stippellijn om bij de jeugdafdeling te komen!
 
Romans en Engelstalige boeken gratis reserveren
De grote romancollectie en de Engelstalige romans zijn tijdelijk verplaatst naar ons magazijn. Je kunt de romans tijdens de werkzaamheden gratis reserveren via www.bibliotheekbreda.nl of onze Iguana Bibliotheek-app. Heb je vragen? Onze medewerkers helpen je graag! Ook is er iedere dag van 13.00 tot 15.00 een speciaal inloopspreekuur. Kom gerust langs en stel je vragen.
 
Heb je romans of andere materialen gereserveerd? Dan kun je deze gewoon afhalen bij de bibliotheek in de Molenstraat of bij een van onze andere vestigingen of een haal- en brengpunt. Kies bij het reserveren zelf waar je je materialen op wilt halen. Ook inleveren kan op deze locaties.
 
Vestigingen noord en zuid
Als je liever tussen de ‘echte’ boeken snuffelt dan door de collectie in onze online catalogus struint, dan kun je terecht in bibliotheekvestigingen noord (Heksenakker 37) en zuid (Allerheiligenweg 19).
 
Makersbase
Makersbase is verplaatst naar een eigen hoekje in de bibliotheek. Bijna alle faciliteiten zijn aanwezig, zoals de 3D-printer en de lasersnijder. De openingstijden zijn:
Woensdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur
Donderdagavond van 18.00 tot 21.30 uur
 
Kijk voor meer informatie op www.makersbase.nl
 
Taalhuis en Partners
Tijdens de werkzaamheden gaan de taallessen, het taalspreekuur en de lessen op de computer gewoon door in de bibliotheek. Als je cursus ergens anders is, hoor je dat van ons of je cursusbegeleider. Hij of zij brengt je dan naar de juiste locaties. Ook onze partners die in het gebouw zijn gehuisvest, zijn bereikbaar.
 
Cursussen & lessen, concerten en voorstellingen
De cursussen en lessen gaan gewoon door. Je les vindt plaats in het lokaal waar je altijd les hebt. Je kunt ook nog steeds op onze hoofdlocatie terecht voor concerten, voorstellingen en andere activiteiten. Op de borden bij de entree en op andere plekken in gebouw staat aangegeven welke ingang je kunt gebruiken.
 
www.culturelemarkthal.nlBlijf op de hoogte!
Natuurlijk houden wij je op de hoogte van de werkzaamheden en wat dat voor jou als bezoeker aan het gebouw betekent. Je leest er alles over in onze folder ‘Samen op weg naar een Culturele Markthal’.
 
Verder blijven we er in onze nieuwsbrieven aandacht aan besteden en vind je op onze sites en social media steeds actuele informatie. Schrijf je in voor de speciale nieuwsbrief over de ontwikkelingen rond de Culturele Markthal via www.culturelemarkthal.nl.
 
Vergeet ook niet om bij een bezoek op de borden en beeldschermen te kijken voor de juiste route en de laatste informatie.
 
www.culturelemarkthal.nl
www.nieuweveste.nl
www.bibliotheekbreda.nl
 
 
Download de Iguana Bibliotheek-app via 
App Store (iOs)
Play Store (Android)
Windows Store (Windows)