Nieuws »  Open Call: oproep aan jonge kunstenaars

Open Call: oproep aan jonge kunstenaars

Gepubliceerd: 21-06-2023
De bekendste (onbekende) ontdekking van Breda!
Dokter Jan Ingenhousz is een bekende Bredanaar. Hij was arts, chemicus en plantkundige. In 1799 deed Ingenhousz zijn grootste ontdekking. Hij toonde als eerste wetenschapper aan dat groene planten d.m.v. zonlicht koolstofdioxide uit de lucht absorberen en dit omzetten in zuurstof, oftewel fotosynthese. Tijdens zijn levensduur stond hij bekend als arts die succesvol de familie van keizerin Maria Theresia uit Wenen inentte tegen de pokken in 1768. 

Geboren in Breda
Ingenhousz is geboren in Breda. Als stad mogen wij trots zijn op zijn ontdekkingen, maar voor veel mensen is hij een onbekende. In de collectie van Stedelijk Museum Breda bevindt zich een kleine voorstudie voor een standbeeld ter verering van deze bijzondere Bredanaar. Deze sculptuur is echter nooit uitgevoerd en dat zal in deze vorm ook niet meer gebeuren. Verering van personen door middel van traditionele standbeelden is niet meer van deze tijd en sluit niet aan bij de ambities van de stad Breda.

Wij dagen jonge kunstenaars daarom uit om een hedendaags kunstwerk voor in de openbare ruimte te bedenken, geïnspireerd op de wetenschappelijke ontdekkingen van dr. Jan Ingenhousz.
 

Oproep aan jonge kunstenaars:
bedenk een nieuw werk voor de publieke ruimte

Tot 12 juli 2023 kunnen kunstenaars en ontwerpers een onderzoeksplan en motivatie inzenden waarin zij de uitvindingen van dr. Jan Ingenhousz als inspiratie gebruiken om een nieuw werk te bedenken voor de publieke ruimte.

Een onafhankelijke commissie van deskundigen kiest uit alle inzendingen drie voorstellen. Deze voorstellen worden verder uitgewerkt onder begeleiding van KOP in de maand september. KOP organiseert een aantal werksessies op 1, 8 en 15 september, waarbij de kunstenaars van feedback voorzien worden en biedt een werk begeleidingsproces. De resultaten van de werkperiode worden gepresenteerd aan de commissie op 21 september.

Expositie tijdens Bredase Maand van de Geschiedenis
De beeldende onderzoeken vol schetsen, aantekeningen en plannen voor het werk in de openbare ruimte worden door de geselecteerde kunstenaars vertaald naar een expositie die tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis, in oktober 2023, te bezoeken is op een bijzondere plek in Breda. Tijdens de expositie kunnen bezoekers stemmen op het plan wat hen het meeste aanspreekt. Na afloop kiest de commissie, met inachtneming van de publieksstemmen, een plan met de intentie dit werk te realiseren op een permanente plek in de openbare ruimte in Breda. 

KOP biedt een werkvergoeding voor de maand september, een vergoeding voor het maken van de expositie tussen 25 en 28 september en een materiaalbudget.

Dit project is onderdeel van de Bredase Maand van de Geschiedenis rondom het thema Eureka! en komt voort uit een samenwerking tussen Stadsarchief Breda, Stedelijk Museum Breda, Nieuwe Veste en Stichting KOP (Kunstenaar Ontwikkel Platform).

Voorwaarden voor deelname
 • Je bent professioneel kunstenaar of ontwerper en niet langer dan vijf jaar geleden afgestudeerd of professioneel werkzaam.
 • De ontdekkingen van Ingenhousz staan centraal, maar dit mag ook gekoppeld worden aan hedendaagse thema’s.
 • Actieve betrokkenheid
 • Je hebt ambitie om in de toekomst een werk in de openbare ruimte te realiseren.
 • Onderzoek is een groot deel van je werkproces en je weet onderzoek te vertalen naar beeldende resultaten
 • Je bent in staat in 3D te werken
 • Je bent in september beschikbaar

Interesse?
Stuur dan uiterlijk 12 juli het volgende naar opencall@kop.nu
 • Motivatie (ca half a-viertje): Waarom ben jij de kunstenaar die we willen selecteren voor het maken van een beeldend onderzoek? 
 • CV (We selecteren enkel kunstenaars die maximaal 5 jaar geleden zijn afgestudeerd of max 5 jaar professioneel werkzaam zijn)
 • Korte beschrijving en visuele schets van je idee die je verder wilt uitwerken
 • Portfolio
Dit project is onderdeel van de Bredase Maand van de Geschiedenis rondom het thema Eureka! en komt voort uit een samenwerking tussen Stadsarchief Breda, Stedelijk Museum Breda, Nieuwe Veste en Stichting KOP (Kunstenaar Ontwikkel Platform).