Nieuws »  ​Oproep voor creatief Breda: actie voor Oekraïne!

​Oproep voor creatief Breda: actie voor Oekraïne!

Gepubliceerd: 14-03-2022
Doe mee aan ‘Trymaisya’ en lever een bijdrage aan het project. De bedoeling is om op een creatieve manier support te bieden aan Oekraïners.

Creatief Breda in actie voor OekraïneDe start is op woensdag 16 maart. ‘s Middags bij Nieuwe Veste en ’s avonds bij BANK15.

Steun betuigen
‘Trymaisya’ betekent in het Oekraïens zoveel als ‘houd vol / blijf sterk’. Het idee is om minimaal 1000 schetsboekjes uit te brengen en aan Oekraïeners aan te bieden. 
Het boekje is ontworpen in het blauw/geel van Oekraïne en is bedoeld als een omhelzing voor Oekraïners en om steun te betuigen in deze tijd van oorlog, spanning en onzekerheid. 

Persoonlijke boodschap
Iedereen die mee wil doen, kan de eerste pagina van een schetsboekje vullen met een tekening of een tekst. De andere pagina’s blijven leeg. De boekjes worden met kleurpotloden uitgedeeld aan Oekraïners. Zij kunnen het boekje gebruiken zoals ze zelf willen, als schetsboekje, dagboekje, briefpapier, voor gedichten of om hun dromen op te schrijven. In ieder boekje staat een persoonlijk bericht van iemand.

Hoe werkt het?
Vier dagen per week kun je langskomen om ter plekke in een boekje te tekenen of te schrijven. Er zijn Bredase kunstenaars aanwezig om te helpen of om tips te geven. Iedereen is welkom!

Waar en wanneer
De start is op woensdag 16 maart en de actie duurt tot en met zaterdag 2 april 2022. Elke woensdag en donderdag bij Nieuwe Veste, Molenstraat 6 in Breda, en op dinsdag en vrijdag bij BANK15, St. Janstraat 11 in Breda, steeds van 16.00 tot 20.00 uur.

Live optredens
Om de actie kracht bij te zetten zijn er ook live optredens. Woensdag 16 maart vanaf 20.00 uur is de eerste ‘Trymaisya Live On Stage!’ bij BANK15, met zowel Nederlanders als Oekraïners. Op het programma staat muziek, verhalen, beeldende kunst en meer. Zaterdag 26 maart en zaterdag 2 april zijn er ook live optredens.


In times like this, it is difficult to find words to express one's feelings. We wish this booklet to help you with holding up and finding hope. May the drawing be like a hug, for someone who needs it now most.Cultuursector

De cultuursector in Nederland is ook, zoals iedereen, diep geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. 
Om solidariteit te tonen en om medeleven en steun te betuigen, organiseert het culturele veld verschillende activiteiten tot en met 31 maart.
Een deel van de opbrengst van deze activiteiten wordt gedoneerd aan Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Er is een speciale website gelanceerd, waarop alle activiteiten gebundeld worden. Deze wordt steeds aangevuld.
Kijk voor meer informatie over Oekraïne op de speciale themapagina van Nieuwe Veste bibliotheek.