Nieuws »  Spraakvermaak: Interview met Hilda Vliegenthart

Spraakvermaak: Interview met Hilda Vliegenthart

Gepubliceerd: 14-12-2023
De magie van Nieuwe Veste

Interviewer: Walter van de Calseyde

Hilda werkt sinds 2015 in onze regio, eerst als directeur/bestuurder van De Nobelaer in Etten-Leur en vanaf eind vorig jaar in dezelfde functie bij Nieuwe Veste in Breda.

Na de eerste scherpe vraag van Walter grapt Hilda wel behoefte te hebben aan een whisky’tje. Die ze, gedienstig als we zijn, ook krijgt. Hoewel ze eigenlijk helemaal niet drinkt en het dus bij water houdt. Hilda toont zich bevlogen en heeft bewust na een schouwburg gekozen voor een centrum waar de zintuigen op het gebied van taal, creativiteit en kunst geprikkeld kunnen worden. Natuurlijk waren er leuke dingen in de schouwburg. Zoals de keer dat ze de bloemen na afloop van de voorstelling van Freek de Jonge vergeten waren en moesten improviseren met een oud bosje bloemen die onmiddellijk uitvielen. Of die keer met André van Duin die niet ophield met het kussen van Hilda toen ze hem bedankte voor zijn show.

Ze ziet het zo, dat ze door deze stap in haar carrière terug naar de basis is. Op de vraag van Walter wat haar zo aantrekt in die linkse hobby van haar, antwoordt Hilda dat cultuur het cement is van de samenleving en dat het voor mensen ontzettend belangrijk is om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. “Cultuur brengt Geluk.” Gevraagd naar het effect van 200 miljoen euro bezuiniging door een minister als Halbe Zijlstra en de plannen die Wilders met cultuursubsidiëring heeft, onderkent Vliegenthart dat cultuur de kaalslag nog niet te boven is en dat ze het daarom juist zo belangrijk vindt zich ervoor in te zetten.

Bij de Nobelaer heeft ze een enorme klus gehad aan het begeleiden van de nieuwbouw. “Je hebt eigenlijk geen idee als je eraan begint. Het werd een zeer pittig proces, maar het resultaat is fantastisch geworden en geeft een zeer positieve impuls voor cultuur. Maar de cirkel was rond in Etten-Leur en Breda bood de kans op een nieuwe uitdaging”.

Bij de Nieuwe Veste werken 180 vaste medewerkers, ZZP’ers en heel veel vrijwilligers. Allen met een groot hart en inderdaad, zo beaamt Hilda de stelling van Walter, vaak ook wel eigenzinnig, eigenwijs en niet zo van de regeltjes. “Als directeur moet je in zo’n creatieve omgeving willen en kunnen werken en als je dat grote hart ziet neem je die eigenwijzigheid op de koop toe. Ik noem Nieuwe Veste wel eens een magische plek. Iedereen kan binnen komen, niemand vraagt wat je komt doen. Studenten bijvoorbeeld komen er graag omdat ze dan niet alleen op hun kamertje zitten, maar op een fijne plek  lotgenoten treffen die ook aan het studeren zijn. Deze plek geeft Breda een sociaal gezicht.”

Een ander onderwerp dat Walter aansnijdt, de ontlezing van Nederland en dan met name onder de jeugd, staat bij de Nieuwe Veste ook hoog op de agenda. “Het gaat natuurlijk niet alleen om boeken uitlenen, maar om met name kinderen actief aan het lezen te krijgen. Een activiteit als de voorleeswedstrijd voor basisschoolleerlingen is best succesvol en zeker een stimulans. Daarnaast zijn er andere programma’s en activiteiten om kinderen en hun ouders naar binnen te krijgen, maar het is niet genoeg. Weet dat we constant kijken naar nieuwe mogelijkheden om het lezen te stimuleren” aldus Hilda.

Op de vraag of cultuur niet meer iets voor de elite is, antwoordt Hilda dat dit natuurlijk niet zo is en dat zij ernaar streeft alle activiteiten als het kan gratis, maar anders zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden. Dit laatste gebeurt ook door het aanbieden van projecten buiten het gebouw, dus erop uit, de wijk in. Alle kinderen zijn welkom.

Walter stelt vast dat Hilda het wel erg druk heeft. Naast haar baan ook nog voorzitter van Breda Photo en van de Theaterwerkplaats Turi. En dan ook nog hardlopen! Een ontaarde moeder die man en kinderen verwaarloost? Tot ieders verbazing wordt Hilda niet boos, maar moet erom lachen. “Het valt allemaal wel mee” zegt ze. “Ik vind het mooi om mijn rugzak met ervaring zoveel mogelijk in te zetten. Het gezin staat daarachter. Het hardlopen is voor mij een baken van rust samen met mijn hardloopvrienden. En verder moet je niet al te perfectionistisch zijn en een beetje slim zijn in het huishouden.” Om de (vaas) droogbloemen die ze als dank voor het prettig gesprek van Walter krijgt, kan ze hartelijk lachen. Humor heeft ze ook!

Foto: René Schotanus