Nieuws »  Start programma De Ontdekking

Start programma De Ontdekking

Gepubliceerd: 11-04-2019
Op woensdag 10 april jl. presenteerde Nieuwe Veste het vernieuwde cultuureducatie-programma De Ontdekking aan het basisonderwijs. De Ontdekking is dé plek waar scholen hun totale cultuurmenu kunnen samenstellen. Tijdens de voorjaarsbijeenkomst in het Stedelijk Museum gaf wethouder Marianne de Bie de aftrap voor het programma 2019/2020. De aanwezige basisschool-leerkrachten konden daarna kennismaken met het aanbod op de markt van culturele aanbieders uit heel Breda.
 
Ieder kind op de basisschool zou minstens eenmaal per jaar de kans moet krijgen om te kijken naar kunst, om kennis te maken met de veelzijdigheid van cultuur en om zich te laten inspireren door het onbekende. Daarnaast verdient ieder kind het om regelmatig zélf kunst te maken en zichzelf een echte kunstenaar te voelen.
 
De Ontdekking daagt kinderen uit en wil boeien, meevoeren en verwonderen. De Ontdekking verruimt de blik, verleidt tot het proeven van het onbekende en helpt daarmee een brede smaak te ontwikkelen. De Ontdekking geeft kinderen de kans een eigen mening te vormen én te uiten: wat vinden ze mooi – of juist niet – en waarom? Zo draagt De Ontdekking duurzaam bij aan de ontwikkeling van zelfbewuste kinderen die elkaar en de samenleving met open vizier en zonder vooroordelen tegemoet treden.
 
Cultuureducatie in het basisonderwijs is belangrijk. Daarom werkt Nieuwe Veste samen met het onderwijs en culturele aanbieders in Breda aan de ontwikkeling van De Ontdekking. Met het thematische aanbod van De Ontdekking wil Nieuwe Veste flexibel inspelen op de behoefte van scholen, zodat cultuur écht een verrijking van de lesstof is.
 
Nieuwe Veste bouwt aan een culturele infrastructuur in Breda, waardoor kinderen de kans krijgen om hun talent te ontdekken, creativiteit te vergoten en vaardigheden te ontwikkelen en daarmee
op te groeien tot zelfbewuste mensen.