Nieuws »  Terugblik 2021

Terugblik 2021

Gepubliceerd: 24-01-2022
We blikken terug op een jaar vol verrassingen. We begonnen en eindigden met een lockdown. Er zijn  intussen gelukkig hele leuke dingen gebeurd: er is er veel gemaakt, geschreven, gespeeld én gecreëerd door leerlingen en cursisten. We lichten enkele hoogtepunten van 2021 voor je uit:

Maand van de Presentatie / Nieuwe Veste TOONT

Onze leerlingen en cursisten laten gedurende het jaar  regelmatig van zich zien en horen. Of je nu begint of al ervaren bent, jong of oud, jouw creativiteit is en blijft altijd een avontuur. Met een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen blijf je jezelf verrassen om je talent steeds weer te verdiepen en aan te scherpen. Tonen wat je kan of doet is best een spannende stap, maar als het lukt is het supertof! Zo presenteerden tijdens de Maand van de Presentatie in juni cursisten beeldend en hun docenten hun kunstwerken in de Stadsgalerij. Tussen de bijna 200 kunstwerken traden meer dan 60 leerlingen muziek op, afgewisseld met korte dansoptredens. Deze mini-ontmoetingen tussen muziek, dans en beeldende kunst leverde mooie momenten op.

 
"Ik was supernerveus, maar toen ik op het einde applaus kreeg voelde ik me helemaal licht worden en leek ik te zweven, ik wilde het eigenlijk direct nog een keer doen!"
- Kylano, 14 jaar

"Door dit optreden ben ik niet meer zenuwachtig voor het examen straks. Ik weet nu dat het gaat lukken want iedereen vond het heel mooi en ik kreeg veel applaus."
- Liz, 12 jaar

Afbeelding Optreden Kylano  Afbeeldingen optreden Liz
 
 

Nieuwe Veste Zomerkamp

In de laatste week van de zomervakantie verzamelden meer dan 60 kinderen tussen 7 en 12 jaar zich voor het Nieuwe Veste Zomerkamp. Dit kamp staat voor: een supertoffe sfeer, veel energie, enthousiaste docenten, geconcentreerde kinderen, veel uitdaging én een gezellige chaos! Dit keer waren we enkele dagen te gast bij Podium Bloos en is er gewerkt rond het thema Eiland X. De kinderen ontdekten in vier dagen nieuwe kunstvormen door 'co-creatie' en volgden workshops Indiase dans, rap, vloggen, fotografie en animatie. Er zijn nieuwe talenten ontdekt, nieuwe vrienden gemaakt en hele interessante conclusies getrokken:
 
"Kunnen we hier niet elke dag heen? Het is een soort school maar dan altijd leuk!"
- Eefje, 8 jaar
 
Afbeelding zomerkamp 

Jongerenproductie “De familie Addams’

In oktober mocht de jongeren van de musicalproductiegroep (14 -18 jaar) eindelijk laten zien waar ze al een jaar voor gerepeteerd hadden. Een musical over de bekende en merkwaardige ‘Familie Addams’.  Deze voorstelling vroeg vanwege het verhaal om een speciale locatie en die vonden we bij Electron.  Met een prachtig lichtplan werd de gigantische trap in de monumentale hal het centrum van het decor. Het publiek kreeg zo het gevoel alsof ze echt in de huiskamer zaten bij deze macabere familie. Twee avonden achter elkaar speelden onze spelers de sterren van de hemel. Na zo’n lange tijd zonder theater was dat echt een cadeautje! Na de voorstelling keken we naar 16 trotse spelers, drie trotse docenten en heel veel trotse familieleden. Op naar de volgende ‘Sister Act.’
 
Afbeelding musical Adamms Family 

Mexico uitwisseling leerlingen

Eva Zuidervaart(13 jaar) en Fien van der Aa (15 jaar) maken deel uit van een groep talentvolle jonge musici die de talentstroom volgen en regelmatig optreden. In december deden ze op uitnodiging van pianodocent Jesús Lepe Rico mee aan het 3e Internationaal Pianofestival van Papantla in Mexico. Samen met pianodocent Guillermo Quintero Rojas en hun ouders vlogen ze naar Mexico. Naast solistisch pianospel tijdens de concerten in Papantla volgden Eva en Fien ook masterclasses en maakten ze kennis met pianotalenten uit de regio.
 
Jesús Lepe Rico maakt zich al jaren sterk voor muziekonderwijs aan kansarme kinderen in de Indiaanse gemeenschap. In 2019 bezocht hij Nederland en gaf een inspirerende lezing over zijn ervaring met deze kinderen aan docenten van Nieuwe Veste.

"Ik vond het bijzonder om mensen van mijn leeftijd te ontmoeten die onder hele andere omstandigheden werken aan hun talent. Ik besef nu dat het echt niet vanzelfsprekend is om elke week naar pianoles te gaan."
- Eva
Lees meer over de muzikale uitwisseling


 

Online lessen

Helaas ontkwamen we ook dit jaar niet aan een lockdown. We proberen met onze docenten en daar waar mogelijk, zoveel mogelijk alternatieve lessen aan te bieden, zodat we elkaar kunnen blijven ontmoeten, leren en inspireren. Docent Jos Thommassen brengt dit jaar voor het eerst online tekenlessen bij de kinderen thuis. Hij is verrast over hoe goed je met deze online methode stapsgewijs kunt instrueren en gerichte aanwijzingen kunt geven door voor te doen. Gelukkig valt het ook in de smaak bij de kinderen:

"Gisteren heeft u met behulp van een camera toch tekenles gegeven. En wat is u dat goed gelukt! Het geluid en beeld/licht waren ook helder. Uw enthousiasme werkte aanstekelijk, kijk maar naar mijn tekening van de Coronosaurus!"
- Xávi, 10 jaar 

Tekening Xavo