Nieuws

Bij Nieuwe Veste kun je meer!

Terugblik op de Cultuurnacht 2017

Gepubliceerd: 01-02-2017
De Cultuurnacht is inmiddels niet meer weg te denken uit Breda. Op ruim 50 locaties geven de deelnemende organisaties een inkijkje in het rijke culturele aanbod van onze stad en de avond wordt dan ook altijd druk bezocht.

Bij Bibliotheek/Nieuwe Veste bruiste het pand van de levendigheid. Het was erg druk en er hing een fantastische sfeer. Er was dit jaar gekozen voor het thema ‘Breda en de wereld’ en er was heel wat te doen en te beleven voor klein en groot.

Tot 21.00 uur was er een programma in het kader van de Kindercultuurnacht, speciaal gericht op de kleintjes, zoals het spelen met licht en een schimmenspel door BSO Vestetuin en Muzipo, een theatervoorstelling over het moment net voordat je in slaap valt, een Silent Disco met een Kids top 20.

Om 21.00 uur kregen we bezoek van maar liefst drie burgemeesters. De kersvers gekozen Kindernachtburgemeester Kim van Bragt, de Nachtburgemeester Ralph Behouden en de ‘echte’ burgemeester Paul Depla. Zij werden ook nog vergezeld door de kindernachtburgemeester van het afgelopen jaar, Eliza Kooiman.
Het gezelschap kreeg een rondleiding langs de verschillende activiteiten en optredens. Daarna werd Kim gelijk aan het werk gezet om het eerste tinnen soldaatje te gieten, als aftrap voor het Zuiderwaterlinie Festival, dat plaatsvindt op 8 en 9 april.

Bij het ‘Green Screen’ was het een grote drukte en hilariteit. Hier kon je je laten fotograferen met als achtergrond landschappen van verre oorden. Zo kon je je eigen ansichtkaart maken vanuit een verzonnen plek op de wereld, met daarbij de tekst ‘Groetjes uit’.

Er was een workshop schrijven, waaruit aan het eind van de avond een groot ‘doorschrijfgedicht’ ontstond.

Bijzonder deze avond was de grote groep anderstaligen die ontvangen werd als VIP gasten. Zij hadden zich aangemeld via hun taalcursus van de taalaanbieders in de stad. Zij kregen een speciaal programma op maat met taalspelletjes, een rondleiding, een theatervoorstelling en een hapje en een drankje aangeboden.
 
Op het cultuurplein van de Bibliotheek was ook voor ieder wat wils.
Bezoekers konden meebouwen aan een bijzondere ‘mozaïek’ schedel in het kader van archeologische vondsten die gedaan werden toen het gebouw aan de Molenstraat werd gebouwd.

Op het podium van het Cultuurplein kwamen prachtige dingen voorbij, muziek uit
allerlei windstreken afgewisseld of begeleid door dansvoorstellingen.  

Op het binnenplein aan de St. Janstraat konden bezoekers kijken naar projecties,
gemaakt door studenten van AKV St. Joost.

Ook in The Loads in de Belcrum was ruime belangstelling voor de Urban Dance voorstellingen en werd er druk op los gedanst in de dansworkshops. 

Fotoalbum