Nieuws »  Winnaar Muziekprijs Jan de Breet: Hessel Luijken

Winnaar Muziekprijs Jan de Breet: Hessel Luijken

Gepubliceerd: 12-07-2023
De 18-jarige Bredase pianist Hessel Luijken heeft de Muziekprijs Jan de Breet in ontvangst mogen nemen tijdens het Laureatenconcert in de concertzaal van Nieuwe Veste. Deze avond traden alle Laureaten nog eenmaal voor het voetlicht. Zij voerden een werk van hun examenprogramma uit. De jury bij monde van Paul van der Mast maakte bekend dat het niet eenvoudig was om een keuze tussen de zes talentvolle jonge musici te maken. Volgens de jury was Hessel ‘niet alleen een pianist, maar ook een gefocuste musicus. Zijn optreden verraadt een groot muzikaal karakter. Hij heeft een concreet beeld van de muziek die hij speelt en het verhaal dat wil vertellen’.

Hessel ontving een geldbedrag van € 750,- dat hij kan besteden aan zijn verdere talentontwikkeling. Hij is onlangs toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met als hoofdvak piano.

De prijs van € 250,- voor de beste uitvoering van een Nederlandse compositie ging naar saxofoniste Floor van Wijk. Tijdens het Laureatenconcert schitterde zij nog eenmaal met Buku van Jacob ter Veldhuis.
 
Talentontwikkeling
De Bredase musicus Jan de Breet liet na zijn overlijden een legaat na een Nieuwe Veste. Hij vond het belangrijk dat jong, muzikaal talent zich verder kan ontwikkelen. Zijn restrictie was wel dat het uit te voeren repertoire ‘klassiek’ moest zijn. Gelukkig is het repertoire erg breed, waarbij zeker ook de moderne muziek en de jazz een plaats heeft. Ook vond hij dat muziek van Nederlandse bodem extra aandacht behoefde. De prijswinnaar van vorig jaar, Jurriën de Vries, werd tijdens een kort interview gevraagd hoe het met zijn verdere muzikale ontwikkeling is vergaan het afgelopen jaar.