Nieuws »  Lana wint de Voorleeswedstrijd

Lana wint de Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd: 01-02-2023
Lana van Heijnsbergen, van basisschool De Horizon heeft de Voorleeswedstrijd gewonnen. Ze las voor uit het boek 'Voor altijd samen, amen' van Guusje Kuijer.

Zowel de winnaar als de winnaar van de tweede plaats, Huubi Osman van basisschool Olympia, zijn door Hilda Vliegenthart benoemd tot leesambassadeur van Nieuwe Veste.

De voorleeswedstrijd
Deze voorleeswedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De deelnemende kinderen vertegenwoordigen hun school in het kader van de Nationale Voorleesdag. De Nationale Voorlees­dag is een initiatief van de Stichting Lezen en is bedoeld om het (voor)lezen van een extra stimulans te voor­zien.
 
Tijdens de wedstrijd lezen de deelnemers om beurten een fragment voor, uit een door hen zelf uitgekozen boek. Iedere kandidaat mag eerst vertellen waar het boek over gaat en daarna krijgt hij of zij maximaal 5 minu­ten om zo goed mogelijk voor te lezen. De voorlezers worden toegejuicht door hun eigen supporters: hun klas, leerkracht en ouders.

Presentatie en jury
Bosse Beckers, coach, docent en presentator presenteerde de wedstrijd. Daarna bepaalde de deskundige jury bestaande uit Hilda Vliegenthart (directeur Nieuwe Veste) , Gorri van Hese (leespromotor)  en  Mariëlle Heesters (pabodocent Avans) wie de voorleeskampioen van Breda is geworden. De jury heeft o.a. gelet op stemgebruik, tempo en con­tact met het publiek. 

Landelijke finale 
De win­naar van de Bredase voorleeswedstrijd mag door naar de regionale voorlees­ronde op zaterdag 11 maart in Goirle. De winnaar daarvan mag op zaterdag 1 april naar de pro­vinciale finale­ van Noord-Brabant. Uiteindelijk gaat de provinciale win­naar door naar de lande­lijke voor­leesfinale op woensdag 24 mei in Tivoli Vredenburg Utrecht.