Nieuws »  Young Adult Week

Young Adult Week

Gepubliceerd: 12-04-2021
Young Adult WeekVan 3 t/m 15 mei organiseert Nieuwe Veste een online Young Adult Week voor jongeren (15+). Tijdens deze week boordevol creativiteit kunnen jongeren deelnemen aan toffe schrijfworkshops, originele YA-boekentips en fan fiction tricks ontdekken, en alles leren over het maken van een trailer bij hun verhaal. De Young Adult Week wordt aangeboden in samenwerking met Bibliotheek Midden-Brabant. De workshops zijn gratis en vinden online plaats. 
 
Tijdens de online Young Adult Week draait het om creativiteit en inspiratie vanuit je eigen huiskamer. Voor deze week slaat Nieuwe Veste de handen ineen met Bibliotheek Midden-Brabant uit regio Tilburg. 
“De coronacrisis dwingt ons om verder te kijken. Dan kom je al gauw uit op een online alternatief. Wij vinden het belangrijk dat jongeren hun passie en creativiteit tijdens deze crisis verder kunnen ontwikkelen. Dat dachten collega-bibliotheken ook. Waarom dan niet onze krachten bundelen? Zo is er een nog groter online creatief aanbod waaruit jongeren kunnen kiezen,” vertelt Minouck Jonkers, educatiemedewerker bij Nieuwe Veste.

Schrijfworkshop door Cindy Paul en Renée Zonneveld - maandag 3 mei | 14.00 - 16.30 uur
Tijdens de Young Adult Week vinden twee schrijfworkshops plaats. Op maandag 3 mei van 14.00 tot 16.30u leggen YA-schrijver Cindy Paul en illustrator Renée Zonneveld de basis voor het schrijven van een Young Adult verhaal. Jongeren leren hoe je het schrijven van een verhaal aanpakt, over de valkuilen en hoe je met die valkuilen moet omgaan. 

Fan fiction schrijfster Marika Holaman vertelt aansluitend in de Workshop ‘Young Adult’ tijdens een Q&A hoe zij het schrijven van een verhaal ervaart en over haar ervaringen met fan fiction, dat verder in de workshop op 7 mei aan bod komt. De 16-jarige Marika, die op 4-havo zit in Breda, loopt stage bij Nieuwe Veste bibliotheek, waar ze meewerkt aan de communicatie en organisatie van de online Young Adult Week.

Workshop Fan Fiction schrijven door Rima Orie - vrijdag 7 mei | 14.00 - 15.30 uur
Op vrijdag 7 mei van 14.00 tot 15.30u geeft fan fiction en fantasy schrijfster Rima Orie een Workshop Fan Fiction, waarin zij alle ingrediënten afgaat voor het schrijven van pakkende fan fiction. Rima Orie vertelt welke elementen in een verhaal zorgen voor spanning en hoe fan fiction haar geholpen heeft bij het schrijven van haar fantasy novel De Zwendelprins.

Workshop Fan Fiction trailer maken (12-18 jaar) - zaterdag 15 mei | 14.00 - 15.30 uur
Op zaterdag 15 mei van 14.00 tot 16.30u geven de makerscoaches van Makersbase Breda een Workshop Fan trailer maken. Tijdens de workshop krijgen jongeren digitale tools aangereikt waarmee zij hun zelf geschreven verhaal kunnen omtoveren tot een fan trailer. De makerscoaches geven tips en tricks mee, zodat jongeren ook thuis aan de slag kunnen met de digitale tools.

Digitale YA-boekentips
Originele Young Adult boekentips mogen niet ontbreken bij deze digitale sessie van de bibliotheek. De bibliotheken geven alternatieve leestips voor Young Adult én fan fiction liefhebbers.

Over Cindy Paul en Renée Zonneveld
YA-schrijver Cindy Paul en illustrator Renée Zonneveld hebben samen inmiddels drie boeken in eigen beheer uitgegeven waaronder het boek For Ever. Zij zijn ontzettend gepassioneerd over verhalen in alle vormen en maten, zoals short stories en Instagram stories.

Over Rima Orie
Rima Orie schreef jarenlang fan fiction op online platforms als Wattpad en Sweek, waar ze met haar verhalen honderden tot duizenden tieners en andere lezers enthousiast maakte. Uit meer dan 300 inzendingen werd ze in 2018 met haar boek De Zwendelprins de winnaar van de Moon YA Contest waarmee ze een uitgeefcontract binnenhaalde. De Zwendelprins is in 2019 door chicklit.nl genomineerd voor Young Adult boek van het Jaar. Tevens werd het door Hebban opgenomen in hun lijst met De 19 Young Adult boeken van 2019 en op de Hebban Debuutprijs Longlist. Tot slot is het boek in 2020 genomineerd voor het Beste boek voor Jongeren. Haar tweede boek, In het vervloekte hart'  genaamd, verschijnt in najaar 2021.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Minouck Jonkers, educatiemedewerker bij Nieuwe Veste. tel: 06 519 35 739, m.jonkers@nieuweveste.nl