Onderwijs

De Ontdekking

De Ontdekking is een basiskunstmenu voor alle basisscholen in Breda. Diverse door gemeente Breda gesubsidieerde culturele instellingen verzorgen jaarlijks verschillende activiteiten voor alle groepen van de Bredase basisscholen. Ruim 90% van de scholen neemt daadwerkelijk deel aan dit kunstmenu. Cultuurwinkel Breda coördineert de hele organisatie rondom het kunstmenu. Nieuwe Veste verzorgt de volgende onderdelen:

Kunstenaar in de klas
In alle groepen 6 die deelnemen aan De Ontdekking komt een kunstenaar, een muzikant, een theaterdocent of een danser in de klas voor een aantal uren.

Bij beeldend is het de bedoeling dat leerlingen een eigen kunstwerk maken. Behalve het zelf realiseren van een ‘kunstwerk’ staat ook kijken naar kunst en erover praten op het programma. Bij muziek krijgen kinderen de kans om zich als kenner van de popmuziek te profileren. Ze formeren met elkaar een heuse popgroep, schrijven hun eigen nummer en voeren het geheel ook daadwerkelijk op.  In de popgroep, bestaande uit 10 tot 15 personen, heeft iedereen een eigen taak.

Bij theater spelen de kinderen in uiteenlopende opdrachten met hun verbeelding en fantasie. Het proces van plezier, samenspelen, durven, uitproberen en vrij spelen is belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Voor dans komt een danser van De Stilte naar de klas. Wil je vaker een kunstenaar in de klas of workshops en projecten op maat?  Neem dan contact met ons op.


Waarizzutnou? tochweer! (schoolconcert)
Poppenspeelster Irene Laros en muzikant Pieter van Dijck nemen kleuters mee op een avontuurlijke zoektocht door de Grote Kerk van Breda. Of ze het vinden wat ze zoeken of niet: er is genoeg te horen, te zien, te zingen, te beleven. En daar gaat het om!

Wil je als met je klas nog verder op zoek en op pad met Pieter en Irene? Nodig ze dan uit op school. Gedurende een muziekles, poppenmaak les en een theatercombiles wordt doorgegaan op wat in de kerk beleefd is. Wil je meer weten neem dan contact op met Nieuwe Veste.

Beluister de liedjes

De wijkbekijker
Bij De Wijkbekijker staat de wijk waarin de school staat centraal. Met behulp van een digitaal lespakket kan de leerkracht samen met de kinderen zelf aan de slag. De kinderen gaan op onderzoek uit in de wijk. Welke gebouwen, kunstwerken, beelden en teksten vallen op? Hoe hebben kunstenaars, architecten en vormgevers dit gemaakt? In dit lespakket komen alle aspecten van de vormgegeven omgeving aan bod. Zowel ontwerp als uitvoering en presentatie wordt door de kinderen zelf ervaren.
Dit project is onderdeel van De Ontdekking en wordt aangeboden voor alle groepen 4 uit Breda. Leerkrachten kunnen zelfstandig met De Wijkbekijker aan de slag met behulp van de handleiding in het lespakket.

Op de weblog van De wijkbekijker wordt  het project gedocumenteerd . Hierop zie je hoe andere scholen er mee aan de slag zijn geweest. Als je met jouw school aan de slag gaat, kun je deze blog zelf aanvullen.

 

Kijk voor meer informatie over de Ontdekking op www.cultuurwinkelbreda.nl.

 

voorjaarsbijeenkomst de ontdekking

Voorjaarsbijeenkomst De Ontdekking: Cultuureducatie van NU 
Woensdag 23 mei 2018 kwamen leerkrachten uit het basisonderwijs en professionals op het gebied van cultuureducatie bijeen voor de jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst in het kader van De Ontdekking. Het thema was Cultuureducatie van NU. Er werd gesproken over de kansen om cultuur en vaste plek in het curriculum van de school te geven, succesvolle voorbeelden werden naar boven gehaald en de aanwezigen gingen samen in gesprek.

Lees het verslag van deze bijeenkomst