Onderwijs

Workshops, lessen & projecten

Nieuwe Veste ontwikkelt in samenwerking met scholen kennismakingsworkshops, verdiepende lessenseries en speciale projecten waarin leerlingen actief aan de slag gaan met een of meerdere van de volgende culturele disciplines: muziek, theater, dans, beeldende kunst, architectuur en design, media en fotografie, literatuur en erfgoed. Nieuwe Veste is sterk in het ontwikkelen van multidisciplinaire en vakoverstijgende projecten.

De activiteiten worden ontwikkeld rondom een thema, discipline en/of techniek en kunnen schoolbreed en/of vakoverstijgend worden ingezet. We hebben een aantal vaste producten, maar werken veelal op maat. De workshops, lessen en projecten worden gegeven door enthousiaste, ervaren vakdocenten van Nieuwe Veste. Zij spelen in op de samenstelling en het niveau van de groep die ze voor zich hebben en passen de activiteiten daarop aan.

Voorbeelden

Kellebeek College
De leerlingen van de internationale schakelklas op het Kellebeek college aan de Zomergemstraat weten al een aantal jaren wekelijks de weg te vinden naar het hoofdgebouw van Nieuwe Veste. In schooljaar 2012-2013 maakten zij bijvoorbeeld kennis met verschillende disciplines zoals slagwerk, tekenen, beeldende kunst (3D) en  fotografie. Het jaar werd afgesloten met een eindpresentatie op het Kellebeek college.

Waanzien
Sinds 29 september 2013 kun je bij MOTI, museum of the image, op reis door de wereld van Waanzien om de geheimen van de beeldcultuur te ontrafelen. Wil je na het bezoek aan MOTI nog meer aandacht aan Waanzien besteden? Dat kan! Nieuwe Veste ontwikkelde een drietal actieve workshops die uitgaan van de thema’s van Waanzien. Onder begeleiding van een ervaren vakdocent gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze leren onderzoek doen op het internet en vinden hier bronnen voor hun eigen mediaproductie.
Meer over de workshops Waanzien

Whodunnit?!
Moord in de bibliotheek! In de bibliotheek is een man onder verdachte omstandigheden omgekomen. De politie gaat uit van een misdrijf. De man, Vincent van Zwieten, is vergiftigd! Door wie? Met welk gif? De grote vraag is Whodunnit?
Op een bijzondere en interactieve wijze maken leerlingen kennis met de bibliotheek, ook onderdeel van Stichting Nieuwe Veste. De bibliotheek biedt toegang tot een wereld aan informatie, die wordt ontsloten door boeken, maar ook door allerlei digitale bestanden en toepassingen. Het klassenbezoek ‘oude stijl’ wordt een klassenbezoek ‘nieuwe stijl’ en speelt in op actuele, digitale ontwikkelingen.
Meer over Whodunnit?!


Bekijk het huidige aanbod aan workshops, lessen en projecten bij Nieuwe Veste of Bibliotheek Breda.
Aanvraagformulier workshopdag of - reeks
Zit er niet bij wat je zoekt of heb je vragen? Neem dan vooral contact met ons op.